Teknoloji

Deniz Kuvvetlerindeki Gelişim: Üç Büyük Proje

 

Hostinger

Kozan Selçuk Erkan

Aynı anda üç ileri teknoloji gemi projesinin sac kesimlerinin başlaması, Türkiye’nin denizcilik ve savunma sanayii tasarım süreçlerinde ulaştığı seviyeyi ve deniz güvenliğine verdiği önemi ortaya koymaktadır. Gölcük Tersanesi’nde Milli Denizaltı projesinin, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda ise TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi projelerinin başlaması, Türk savunma sanayiinin eş zamanlı olarak zorlu ve stratejik hedeflere yöneldiğini göstermektedir.

MUGEM, MİLDEN ve TF-2000

TF-2000 Hava Savunma Muhribi, havadan gelen tehditlere karşı uzun menzilli savunma yapma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmaktadır. Gelişmiş radar sistemleriyle tehditleri uzak mesafelerden tespit edebilecek bu platform, Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir rol üstlenecektir. Proje kapsamında, gemi inşası tamamlanırken, ülkemizde bir ilk olacak çok amaçlı faz dizinli radar sistemlerinin de eş zamanlı olarak teslim edilmesi öngörülmektedir.

Deniz Kuvvetlerindeki Gelişim: Üç Büyük Proje çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 24’üncü sayısında.

Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gölcük Tersanesi’nde sac kesimlerine başlanan Milli Denizaltı projesi ise REİS sınıfından elde edilen yerlileştirme deneyimleriyle geliştirilmektedir. Denizaltının yüksek yerlilik oranıyla donatılmasının yanı sıra, Türkiye’nin ilk defa seyir füzesi atma kabiliyetine sahip bir denizaltısını üretmesi hedeflenmektedir. Havadan bağımsız tahrik sistemiyle donatılacak bu platform, daha uzun menzile, daha fazla sensöre ve daha büyük bir yapıya sahip olacaktır. SAHA EXPO 2024 fuarında sergilenen modeli ile GEZGİN seyir füzesini kullanabilecek olması, projenin stratejik önemini daha da artırmaktadır. Türk Uçak Gemisi / Milli Uçak Gemisi (MUGEM), geleneksel uçak gemilerinden farklı olarak hem insanlı hava araçlarını hem de çok sayıda gelişmiş insansız hava aracını (İHA) taşıyabilme kapasitesine sahip olacaktır. Bu hibrit kullanım yeteneği, dünya genelinde bir ilki temsil etmekte ve Türkiye’nin askeri gücünü uluslararası alanda daha da görünür kılmaktadır. Türkiye’nin global bir güç haline gelme vizyonu doğrultusunda bu geminin, sadece Akdeniz ve Karadeniz değil, daha uzak coğrafyalar için de bir güç projeksiyonu aracı olması hedeflenmektedir. Libya ve Etiyopya gibi bölgelerde İHA’larla elde edilen başarılar göz önüne alındığında, Türk uçak gemisinin sağlayacağı stratejik etki daha da netleşmektedir.

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu