Deprem bölgesinde ihracat desteklerinin süresi 1 yıl uzatıldı
Ticaret Bakanlığı, oda ve borsalara yazı yazarak, geçen yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar’ın “Yetki” maddesi uyarınca, mücbir sebep hallerinde ilave destek süresi vermeye yetkili olduğunu anımsattı.
Bu kapsamda, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen, bu illerde merkezi ve üretim tesisi bulunan firmaların, Bakanlıkça yürütülen ihracata yönelik devlet desteği süreçlerinde yaşanabilecek mağduriyetlerinin önlenebilmesi için destek ve proje sürelerinin bir yıl uzatılması uygun bulundu.
Yazıda, Karar kapsamında süreleri bir yıl uzatılan desteklere ilişkin de bilgi verildi.
Buna göre, yurt dışı marka tescil, küresel tedarik zincirine yönelik yurt dışı depo kira gideri ve depolama hizmeti gideri, birim kira ve tanıtım desteklerinden halihazırda yararlanan şirketler bu kapsamda olacak.
Proje süreleri de uzatılıyor
Tasarım ve ürün geliştirme projesi bulunan şirketlerin destek süreleri de bu kapsamda değerlendirilecek.
Ayrıca Marka ve Turquality destek programları kapsamında desteklenen şirketlerin, halihazırda Marka Programı’nda yer alan destek süreleri de bir yıl uzatıldı. Halen Turquality Programı’nda yer alanların onaylanan, süresi başlamış ve devam eden hedef pazar süreleri de uzatım kararına dahil olacak.
Turquality Programı’nda yer alan şirketlerin destek süresi başlamış ve devam eden kurumsal kapasite geliştirmeye yönelik danışmanlık ve istihdam destek süreleri de bir yıl uzatıldı.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilesi (UR-GE) Projesi’ni yürüten işbirliği kuruluşlarının merkezinin veya projede yer alan firmalarının merkez veya üretim tesislerinin depremden etkilenen illerden birinde bulunması durumunda da proje sürelerinin bir yıl uzatılması uygun bulundu.
Destek tutarları
Öte yandan, İhracat Destekleri Hakkında Karar’a göre, 2023 yılı için markaların yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderler 1 milyon 357 bin liraya, yurt dışı depo kira ve depo hizmet giderleri 7 milyon 239 bin liraya, yurt dışı birimlerin kira giderleri 3 milyon 619 bin liraya, tanıtım giderleri 7 milyon 239 bin liraya kadar destekleniyor. Bu desteklerden 4 yıl süreyle yararlanılıyor.
Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’nde, proje başına toplam destek tutarı 9 milyon 47 bin lira, destek süresi 3 yıl olarak uygulanıyor.
Bu yıl için toplam destek tutarı Marka Programı’nda 90 milyon 497 bin lira, Turquality Programı’nda ise 180 milyon 995 bin lira oldu. Destek süresi Marka Programı’nda 4 yıl, Turquality Programı’nda 5 yıl olarak belirlenmişti.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Türkiye, son yıllarda sıklıkla depremlerle karşı karşıya kalıyor. 1999 yılında yaşanan Marmara depremi ve 2020 yılında yaşanan İzmir depremi gibi olaylar, ülkemizde yaşanan afetlerin ne kadar etkili olabileceğini bir kez daha ortaya koydu. Böyle durumlarda, ülkemizin ihracat potansiyelini korumak ve böylelikle ekonomik kayıpları en aza indirmek için ihracat destekleri büyük önem taşıyor.
Deprem bölgesinde ihracat destekleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından koordine ediliyor. TİM, deprem bölgesinde yer alan ihracatçıların işlerini sürdürmeleri için çeşitli destekler sağlıyor. Bu destekler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi desteği, nakliye desteği gibi birçok farklı uygulama yer alıyor.
2020 yılında İzmir depreminin yaşanmasıyla birlikte, TİM tarafından deprem bölgesinde yer alan ihracatçıların desteklenmesi için yeni bir karar alındı. Bu karar doğrultusunda, ihracat desteklerinin süresi 1 yıl uzatıldı. Yani deprem bölgesinde yer alan ihracatçılar, 1 yıl boyunca daha uzun süreler boyunca farklı desteklerden yararlanabilecekler.
Bu kararın amacı, deprem bölgesinde yaşayan insanların hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olmak ve aynı zamanda ülkenin ihracat potansiyelini kaybetmesini önlemektir. Deprem bölgesinde yer alan şirketlerin üretimlerine devam etmeleri ve ihracatlarını sürdürmeleri, ekonomik kayıpların en aza indirilmesine yardımcı olacak ve böylelikle depremin neden olduğu zararlar azaltılmış olacaktır.
Sonuç olarak, Türkiye’de yaşanan afetlerin etkisi, ülke ekonomisini de derinden etkiliyor. Bu nedenle, deprem bölgesinde yer alan ihracatçıların desteklenmesi büyük önem taşıyor. TİM tarafından alınmış olan bu karar sayesinde, ihracat destekleri deprem bölgesinde yer alan işletmelere daha uzun süreler boyunca sağlanarak, ülke ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunacaktır.