Seyahat

Depremde yıkılan Teze Cami restore edilecek

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden olurken onlarca kültür varlığı ise yıkıldı ya da hasar aldı.

Malatya’nın sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami‘nin de aralarında bulunduğu 30’a yakın kültür varlığı depremde etkilenirken 5 yapı ise tamamen yıkıldı.

“AMACIMIZ RESTORE EDİLECEK TARİHİ ESERLERİN KAYIPSIZ AYAĞA KALDIRILMASI”

Malatya’da depremden etkilenen kültür varlıklarının tespiti için görevlendirilen Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, ”6 Şubat depremleri sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığımız hemen sahaya inerek çeşitli ekipleri ile kültür varlıklarının tespiti ve durumuna yönelik çalışmalar başlatmıştır. Özellikle birçok ekip tarafından hızlı bir şekilde mevcut durumlar tespit edilmiştir. Ayrıca bakanlığımız enkaz haline gelmiş kültür varlıkları için ekipler oluşturularak bizleri de sahada görevlendirilmiştir. Harput İç Kale kazı ekibi olarak ta Malatya ve Elazığ’daki çok yıpranmış ya da yıkılmış yapıları tekrar incelememiz gerekti. Bunlarla ilgili mevcut yapılarda taşına bilir kültür varlıkların kaybolmaması için belgeleme ve ileriye dönük raporlama işlerini hazırlıyoruz. Amacımız ilerde restore edilecek bu tarihi eserlerin hiçbir kaybı olmadan mevcut eserlerle ayağa kaldırılmasıdır. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimlerince ileriki aşamalarda mevcut projelerini çizdirerek tekrar bu kültür varlıklarını şehir siluetine ve gelecek nesillere aktarmaya çalışacaktır. Bu anlamda birçok ekip gibi biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz“ dedi.

“MALATYA’DA 30’A YAKIN KÜLTÜR VARLIĞI DEPREMDE ETKİLENDİ”

Ekip olarak kent genelinde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Aytaç, ”Malatya’da 30’a yakın kültür varlığı tespit edildi. Bunlarda enkaz haline gelmiş ya da içerisinde mimari plastik değerleri kurtarılması gereken 5 tane eser tespit ettik. Bunlarla ilgili Eski Malatya’daki çalışmalarımızı tamamladık bugün ise Yeni (Teze) Cami’de çalışma yapıyoruz. Burada durum tespitlerimiz yaptık. Yarında Doğanşehir’e giderek eserleri tespit etmeye çalışacağız. Bunların bütün bilgilerini taşınabilir olanları Malatya Müzesi’ne naklediyoruz. Diğer üzerinde duran eserleri de ekipler çalışırken elimizdeki raporlarla onlara dikkat ederek tespitlerini yapıp ona göre restorasyon projesi hazırlayacaklar“ ifadelerini kullandı.

Depremde yıkılan Teze Cami restore edilecek - 2

“YENİ CAMİ’DE KULLANILAN HARCIN NİTELİKLİ OLMADIĞINI ORTAYA ÇIKTI”

Yeni Cami’nin birçok depreme maruz kalmasına rağmen ayakta kalabildiğini belirten Aytaç, ”Yeni Cami 1909 depremi öncesinde yarım kalmıştı daha sonra devam etti. Birçok deprem geçirmesine rağmen günümüze kadar geldi. 2020 Elazığ depreminde ise kubbesinin bir kısmında çökme olmuş, bakanlığımızca restorasyonları tamamlandı. Şu anki yığıntı haline baktığımızda ilk yapıldığı 120 yıl önceki halinde de harcının çok nitelikli olmadığı gerçeği ile karşılaştık. Öngörüm olarak mevcut duvarların sağlam olan kısmına kadar sökülüp sonra sağlam malzeme ve bağlayıcılarla yeniden restore edilebilir bir durumdadır diye düşünüyorum. Çarşının merkezinde olan cami doğal olarak Malatya’nın sembolü durumundadır. Merkezi kubbeli dört eyvanlı şekilde planlanmış 19. yüzyılın ender dini mimari eserlerinden birisidir. Kitabesindeki şiiri ile ünlüdür altı da hala devam su sistemi ile de dikkat çeker. Dolayısıyla 20. yüzyıl başlarındaki dini mimarimizin önemli eserlerinden biri olan Yeni Cami’nin olabildiğince aslına uygun bir şekilde ibadethane olarak yapılması önem arz ediyor. Buna yönelik Türkiye’nin yeterli bilgi birikimi ve elemanı vardır. Bütçe de ayrılacağını düşünüyorum inşallah en yakın zamanda caminin ibadete açıldığını görebileceğiz. Zaman konusu beni aşar ilgili birimler yapıyı muhakkak Malatya’ya tekrar kazandıracaktır” diye konuştu.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Deprem yaşamayan Türkiye neredeyse yok. Son yıllarda artan depremler, ülkemizin büyük bir kısmını olumsuz yönde etkiledi. Deprem sonrası en büyük zararlar, yapıların hasar görmesiyle gerçekleşiyor. İşte bu nedenle, depremde zarar gören yapılar hızlı bir şekilde restore edilerek insanların yeniden kullanımına açılmak zorunda. Bu yapıların arasında tarihi yapılar da bulunuyor. Son olarak Rize İkizdere ilçesinde bulunan ve 1935 yılında inşa edilen Teze Cami, 26 Şubat 2021 tarihinde meydana gelen depremde zarar gördü.

Milleti birbirine bağlayan köprü olma özelliği taşıyan camiler, vatandaşların sosyal hayatlarında ve ibadet hayatlarında büyük bir yere sahiptir. Deprem gibi doğal afetlerde ise, insanların ilk sığınağı ve umudu olabiliyor. Teze Cami depremde hasar gören yapılar arasında yer alıyor. Yapılan incelemeler sonucu caminin kubbe ve minaresinin zarar gördüğü tespit edildi. Vatandaşların hasarın çabuk bir şekilde onarılması yönündeki isteği doğrultusunda, yetkililer tarafından Teze Cami’nin restore edileceği açıklandı.

Teze Cami, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan tarihi bir yapıdır. 1935 yılında inşa edilmiştir. Caminin onarımı için başlatılan çalışmalar sonrasında, caminin yıkılan kubbesi ve minaresi tamir edilecek. Yıkılan kubbe, Osmanlı dönemindeki teknolojiler kullanılarak yapıldığı için onarım sürecinde zorluklar yaşanacak. Ancak Rize kültür ve turizm müdürlüğü konu ile ilgili tüm detayları düşünecek ve bir an önce onarım çalışmalarına başlayacak.

Deprem sonrası hasar gören Teze Cami’nin restore edilmesi, tarihi yapıların korunması açısından da büyük önem taşıyor. Teze Cami, bölgenin kültür, turizm ve din tarihi için de çok değerli. Yapılan çalışmalar sonrasında, cami tekrar turistlerin ilgisini çekecek ve tarihe tanıklık etmek isteyen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilecektir.

İnşaat sektörünün hızlı bir şekilde geliştiği günümüzde, deprem gibi afetlerin meydana gelmesi kaçınılmaz bir durum. Ancak, afetlere karşı direnebilir, zararlarını en aza indirebiliriz. Bunun için de tarihi yapıların onarımlarının yapılması büyük bir önem taşıyor. Teze Cami’nin de restorasyon işlemi, sadece bir caminin onarımı değil, kültürümüzün korunması açısından da oldukça önemli bir adım. Bu tarz çalışmalar, gelecek nesillerin de tarihi yapıları ve kültürlerini tanımaları açısından oldukça kıymetli. Bu nedenle, Teze Cami’nin restore edilmesi için yapılan çalışmaların hızlı bir şekilde tamamlanması bekleniyor.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu