Sağlık

Dil Uyuşması Nedir, Neden Olur? Dilde Uyuşma Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Dil uyuşması, bilinç kaybına sebep olarak, konuşma güçlüğü yaşanmasını ortaya çıkarmaktadır. Bunun dışında ağız içerisinde acı ve kötü bir tat oluşacaktır. Dil uyuşmasının bazı sebepleri bulunur. Bu durumda direkt durumun önemsenmesi gerekmektedir.

Dil Uyuşması Nedir?

Dil uyuşması; başlı başına bir hastalık değildir. Bununla beraber genel olarak başka bir rahatsızlığın belirtisi şekilde ortaya çıkmaktadır. Dilin üzerinde iğne batması, his kaybı, karıncalanma şeklinde meydana gelen dil uyuşması, önlem alınması ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Dil uyuşması tedavisi, bu durumun altında yatan hastalığa göre yapılmaktadır.

Dil uyuşmasının türlü belirtileri bulunur. Tat alma konusunda ciddi oranda azalmanın olması, dil uyuşmasının en çok görülen belirtilerinden birisidir. Dilin hepsinde veya dil ucunda karıncalanma olması, ağız içerisinde acı hissi dil uyuşmasında görülmektedir. İleri seviye şiddetli olan dil uyuşması bulgularında, konuşmada zorluk veya konuşamamak gibi bulgular görülür.

Dil Uyuşması Neden Olur?

Dil uyuşmasının neden olabileceği durumlar;

– Yaralanma neticesinde oluşan dil uyuşması, dilde his kaybının meydana gelmesine neden olur.
– Duyusal sinirlerin bozulması durumunda dil uyuşması aylar sürebilir.
– Dil uyuşmasının yanı sıra tat almada bozukluğun olması; yanan ağız sendromu rahatsızdan kaynaklanabilir. Dişlerde, diş etlerinde, dudaklarda ve dilde uyuşmaya neden olur.
– Çeneye alınan travmalar ya da darbeler de dilde uyuşmaya sebep olabilir.
– Diş tedavisi adına yapılan lokal anesteziler, dildeki sinirlerin hasar görmesi neticesinde de dil uyuşması oluşur.
– Tiroit bezlerinde oluşan hastalıklarda dil uyuşmasına neden olabilir.
– Dil üstünde oluşan tümörlerde sinirlerin kimisine baskı yaparak, dilde uyuşmaya neden olabilir.
– Omurilik ve beyin ile alakalı sorunlarda dilde uyuşmaya neden olabilir.
– Felç durumu, beyne giden kanın azalmasına neden olarak, beyinde tat alma hücreleri de hasar görür. Bu duyuların azalmasıyla beraber dilde uyuşma oluşur.
– Beyne gelen darbeler neticesinde dilde uyuşma olabilir.
– Boğaz veya ağızda yapılan cerrahi müdahaleler, dil uyuşması yapabilir.
– Aşırı şekilde metal zehirlenmesi de dil uyuşmasına neden olabilir.
– Bazı sinirsel nöbetler dilin uyuşmasına sebep olabilir.
– B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilir.
– Potasyum, kalsiyum gibi bazı mineral eksiklikleri de dilde uyuşmaya sebep olabilir.
– Radyasyonun ışınları da dil uyuşmasına neden olabilir.
– Alkol ve sigara tüketimi dil uyuşmasına sebep olur.
– İlaçların yan etkisi, dil uyuşmasına sebep olur.

Dilde Uyuşma Belirtileri Nelerdir?

Dilde uyuşma belirtilerinin aşağıdaki gibi sıralanması doğru olacaktır;

– Tat alma konusunda sorunlar,
– Ağız içerisinde gerçekleşen ve rahatsız eden tat,
– Solunum sırasında sorun yaşama,
– Konuşma sorunları,
– İdrar tutamama,
– Şiddetli şekilde yaşanan baş ağrısı,
– Boyunda gerçekleşmiş ağrı hissi,
– Yüzde yaşanan his kaybı,
– Halüsinasyon görme,
– Görme konusunda sorunlar yaşama olarak sıralanabilir.

Dilde Uyuşma Nasıl Geçer?

Dilde uyuşmanın tedavi edilmesi adına ilk önce bu durumun altında yatan nedenin bulunması önemlidir. Uyuşmanın tam olarak sebebinin tespit edilmesi adına hekimin bazı testleri yapması gerekir. Nedeninin bir travma veya hasar çıkması durumunda hekim herhangi bir ilaç vermeyebilir.

Ancak uyuşma daha ciddi bir konudan kaynaklanıyor ise, belli bir süre hastaneye yatış yapılması önemlidir. Ciddi durumlarda tedavinin aksatılmaması gerekir. Dilde uyuşma; ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Dil uyuşması sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır ve kişinin ağzında, dudaklarında, dilinde ve çenesinde hissedebileceği geçici bir his kaybıdır. Dil uyuşması neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Bu konuya biraz daha yakından bakalım.

Dil uyuşması, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. En sık rastlanan nedendir, basit bir örnek olarak, dilin uyuşturucu bir maddeye temas etmesidir. Bunun dışında, ağız ve yüz bölgesindeki sinirlerin etkilendiği bir durumda ortaya çıkabilir. Bu sinirlerin etkilenmesi, bazen MS gibi nörolojik bir hastalığın veya polinevrit gibi bir nevrit hastalığının bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, dil uyuşması şeker hastalığı, depresyon, anksiyete bozukluğu, hiperventilasyon veya hipotiroid gibi durumlarla da ilişkilendirilebilir.

Dil uyuşması durumu, genellikle birkaç dakikadan birkaç saat kadar sürer. Bu his genellikle uyuşturucu etkisi olan bir şeyden kaynaklanıyorsa, kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, durumun diğer nedenleri varsa, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekebilir.

Uyuşma belirtileri, dilin duygu veya dokunuş hissinin azalması veya tamamen kaybolmasıdır. Ayrıca yanma, karıncalanma hissi, ağrı, şişme veya sertleşme de görülebilir. Dil uyuşması, konuşma problemleri, yutma zorluğu veya ağız kuruluğu ile birlikte de görülebilir.

Dil uyuşmasıyla başa çıkmanın birkaç yolu vardır. Tıbbi bir durum nedeniyle oluşuyorsa, doktorunuz Size ilaç vererek uyuşma hissini hafifletebilir. Diğer bir seçenek, dil uyuşması semptomunu önlemenin mümkün olduğu durumlarda, sindirim sisteminin düzenlenmesi, diyetin değiştirilmesi, alkol alımının sınırlandırılması veya sigarayı bırakmanızdır. Ayrıca, dil uyuşması belirtileriyle başa çıkmak için yoga, meditasyon veya diğer egzersiz türleri de önerilebilir.

Dil uyuşması, genellikle çok büyük bir sorun olarak kabul edilmez ve tedavisi mümkündür. Ancak, durumunuz unutkan ve tekrarlayıcıysa veya diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkarsa, en kısa zamanda doktorunuza danışmanız önemlidir. Dil uyuşması belirtileri konusunda dikkatli olmak ve uygun önlemleri almak, daha fazla sorun yaşanmasını engelleyebilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu