Dolmabahçe Sarayı’nın Hikayesi: Milli Saraylar’ın Emektar Müdürü Anlatıyor

1949 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı, 1980’li yıllarda Osmanlı dönemine uygun olarak restore edilmiş ve müze-saray olarak ziyarete açılmıştır. Restorasyon sürecinde dönemin Milli Saraylar Müdürü İlhan Akşit’in (83) büyük katkıları olmuştur.
Akşit, Bodrum Sualtı Müzesi Müdürü iken Milli Saraylar’a nitelikli bir müdür arandığı yönündeki gazete haberini okudu ve başvuru yaptı. Başvuru sırasında 138 kişi arasından seçilen Akşit, İstanbul’da Milli Saraylar Müdürlüğüne getirildi.
İlk olarak Dolmabahçe Saat Kulesi’ni restore eden Akşit, müteahhit firmanın verdiği yüksek fiyatı kabul etmeyerek kendi işçileriyle çalışarak, yedide biri fiyatına çalışmayı tamamlamıştır. Daha sonra Dolmabahçe Sarayı’nı ele alan Akşit, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu ve Ihlamur kasırlarını da restore ederek, hepsini ziyarete açmıştır.
Dolmabahçe Sarayı’nın içinde yer alan ve Atatürk’ün kaldığı odada hayata gözlerini kapattığı yatakta eskimiş bir yorgan bulan Akşit, yorganı örtmek yerine büyük bir bayrak getirterek, yorganı saklamıştır. Halife Abdülmecid Efendi Kütüphanesi’nde Ermeni ustalar tarafından yapılan inşa çalışmalarına ilişkin kitapçık bulan Akşit, ileride yapılacak restorasyonlara yardımcı olacak bir kaynak sağlamıştır.
Dolmabahçe Sarayı’nın parkelerinin çizilmemesi için keçeden terlik yaptıran Akşit, sarayın bahçesini temizletirken askerlerin yardımına koşarak, sarayı temizlemişlerdir.
Milli Saraylar Müdürü olarak yaptığı görevi tamamlayan Akşit, saraya bir daha hiç gitmemiştir.
Kaynak