Sağlık

DSÖ ilk kez böyle bir rapor yayınladı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), birçok hastalığı tetikleyen fazla sodyum alımının azaltılmasının, hayat kurtarıcı etkisinin olduğunu bildirdi.

DSÖ, ilk kez sodyum tüketiminin azaltılmasına ilişkin küresel rapor yayımladı. Rapora göre, dünya, 2025’e kadar sodyum alımının küresel olarak yüzde 30 azaltılmasına yönelik hedefinden uzaklaşıyor.

Temel bir besin maddesi olan sodyum, fazla tüketildiğinde kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskini artırıyor.

Sodyumun temel kaynağı sofra tuzu (sodyum klorür) olurken sodyum glutamat gibi diğer lezzetlendiriciler de bunlar arasında yer alıyor.

DSÖ üyesi ülkelerin yalnızca yüzde 5’i zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikalarıyla korunurken üye ülkelerin yüzde 73’ü, bu tür politikaları tam anlamıyla uygulamıyor.

Uygun maliyetlerle uygulanabilecek sodyum kullanımın azaltma politikalarıyla, dünya genelinde 2030’a kadar yaklaşık 7 milyon kişinin hayatı kurtulabilir. Ancak bugün yalnızca Brezilya, Şili, Çekya, Litvanya, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, İspanya ve Uruguay, sodyum kullanımını azaltmak için önerilen politikaları uyguluyor.

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlıksız beslenme, küresel olarak önde gelen ölüm ve hastalık nedenidir, aşırı sodyum kullanımı da sorunların ana kaynağından birisidir.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, raporun, birçok ülkenin zorunlu sodyum azaltma politikasını benimsemediğini ve insanların kalp krizi, felç ve diğer sağlık sorunları riskiyle karşı karşıya bırakıldığını yansıttığını kaydetti.

DSÖ’nün tüm ülkelere sodyum kullanımını azaltma çağrısını hatırlatan Ghebreyesus, üreticilere de gıdalardaki sodyum içeriği için DSÖ kriterlerini uygulama tavsiyesinde bulundu.

Küresel ortalama tuz alımının günde 10,8 gram olduğu tahmin edilirken bu rakamın, DSÖ’nün günde 5 gramdan (bir çay kaşığı) daha az tuz tavsiyesinin iki katı olduğu belirtiliyor.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ilk kez böyle bir rapor yayınladı! Son rapor, çok önemli konulara değinirken, aynı zamanda salgınların yayılmasına etki eden unsurlara da ışık tutuyor.

DSÖ’nün yayınladığı son rapor, sağlıklı bir dünya için atılması gereken adımları listeliyor. Raporda, son pandemi ile ilgili önlemlerin önemi vurgulanırken, aynı zamanda gelecekteki salgınların önlenmesi için yapılacaklar konusunda da tavsiyeler sunuluyor.

Bu rapor, DSÖ’nün sağlık alanında çalışan birçok uzmanın bir araya gelerek hazırladığı bir belgedir. Raporda, sağlık sistemi altyapısı, enfeksiyon hastalıkları ve halk sağlığı gibi farklı konular ele alınmaktadır.

Ekibin öncelikli hedefi, dünya çapındaki sağlık endişelerine yanıt vermek, sağlık sistemlerini ve riskin en yüksek olduğu ülkeleri güçlendirmek, aynı zamanda gelecekteki pandemilerde daha hazırlıklı olmaktır.

DSÖ raporunda, salgınların tarihi, bir salgın çıktığında ne tür adımların atılması gerektiği, salgınların neden olduğu sosyal ve ekonomik etkiler, hastalıkların yayılmasını önlemek için alınabilecek önlemler gibi pek çok konuda detaylı bilgi veriliyor.

Bununla birlikte, rapor aynı zamanda sağlık sistemi altyapısının geliştirilmesi, küresel sağlık riskleri için yapılan yatırımın artırılması ve sağlık çalışanlarının daha iyi eğitim, ekipman ve çalışma koşullarına sahip olmasını öneriyor.

DSÖ yetkilileri, bu raporun tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguluyorlar. Özellikle, COVID-19 pandemisi sırasında elde edilen tecrübeler, gelecekteki salgınlar için alınacak önlemleri belirlemede büyük rol oynayacak.

Sonuç olarak, DSÖ’nün hazırladığı son rapor, dünya genelindeki sağlık endişelerinde yön verme açısından büyük bir adımdır. Bu rapor, dünya liderlerine sağlık sistemlerini güçlendirme, riskin en yüksek olduğu ülkeleri destekleme ve gelecekteki salgınlara hazırlıklı olma konusunda yol gösterici olacaktır.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu