Sağlık

DSÖ: Sigarayı Bırakanların Ömrü 30’lu Yaşlarda 10 Yıl Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün ürünlerinin dünya genelinde birçok zarara neden olduğunu açıkladı. Tütün ürünleri nedeniyle yılda 65 bin çocuk, pasif etkilenmenin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı 5 yaşından önce hayatını kaybediyor. Bunun yanı sıra tütün ürünleri ekonomiye de zarar veriyor ve yılda 1,4 trilyon dolarlık kayıpla sonuçlanıyor.

Tütün endüstrisi, sigara, pipo, puro gibi ürünlerin yanı sıra elektronik sigara, nargile, meyve aromaları, mentol topları gibi ürünlerle çeşitlilik sağlayarak tütün bağımlılığının sürdürülmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak, bu ürünlerin tamamı sağlık açısından tehdit oluşturuyor.

Sigara izmaritleri ise dünyada en yaygın atılan atıklar arasında yer alıyor ve çevreye ciddi zararlar veriyor. İzmaritlerdeki kimyasallar ve elektronik sigara atıkları, su ve toprağa sızarak doğaya zarar veriyor. Tütün endüstrisi ayrıca yılda yaklaşık 600 milyon ağacın kesilmesinden sorumlu tutuluyor.

Sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan kazanımların elde edilmesi için tütün bağımlılığından kurtulmak önemlidir. DSÖ, 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığını belirtiyor. İlk sigara bırakma gününden itibaren ise kalp atış hızı, kan basıncı ve karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor, zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde ise dolaşım düzeliyor ve akciğer kapasitesi artıyor.

Türkiye’de, tütün ürünü kullanımıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek verilmektedir. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 7 gün 24 saat kesintisiz ve canlı destek sağlamaktadır. Bu hattı arayan bireyler, motivasyonel görüşmelerle bırakma girişiminde bulunmaları için teşvik edilmektedir. Nikotin bağımlılık testi uygulanan kişilere, bağımlılık düzeyine göre sigara bırakma planı hazırlanmakta, sigara bırakma sürecinde rehberlik edilmekte ve nikotin yoksunluk belirtileriyle baş etmeye yönelik danışmanlık verilmektedir. Nikotin bağımlılık düzeyi daha yüksek olanlar, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendirilerek, sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmektedir. Sigara bırakma planı yapılanların onay vermesi halinde, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, geri dönüş aramalarıyla bir yıl boyunca takip etmektedir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu