Dünya Sorunlarına Karşı Türkiye’nin Yasal Eksiklikleri: Saldırgan Köpeklerle İlgili Yasalar Neler? – Son Dakika Haberleri

Türkiye’nin Sokak Hayvanları Sorunuyla Avrupa Ülkelerinin Mücadelesi
İstanbul’un kedileri, Sivas’ın köpekleri… Türkiye evcil dostlarıyla meşhur. O kadar ki Cumhuriyet öncesi Türkiye’ye gelen bir Fransız şairin sözleriyle, “Evlerine almazlar ama sokakta ölmelerine dayanamazlar.” Şimdilerdeyse Türkiye’nin sokak hayvanları sorunu gündemden düşmüyor. Peki, örneğin Avrupa’da bu sorunla nasıl mücadele ediliyor?
Fransa’da 11 milyon kedi, 7.5 milyon köpek var. Hanelerin yüzde 22’sinin en az bir köpeği yüzde 26’sının en az bir kedisi var. Ancak sokakta kedi ve köpeklerin başıboş dolaşması yasak. Fransız belediyelerinin yaklaşık % 60’ı köpek ve kedilerin kabulü için toplama merkezleri ve barınak çalıştırıyor. Belediyelerin görevi tüm sokak hayvanlarını kısırlaştırmak, barınakların görevi başı boş hayvanın sahibini bulmak. Sahibi bulunamayan dostlarımız, 8 iş günlük net gözaltı süresinin sonunda terk edilmiş kabul ediliyor. Kuduz veya insana tehdit oluşturan herhangi bir hastalığı olmayan evcil hayvanlara barınaklar bakıyor. Barınaklara en büyük yardım hayvan derneklerinden geliyor. Barınakların bakamayacağı, sağlık açısından tehdit oluşturan hayvanlar ötanazi ediliyor.
Fransa’da hayvan derneklerine ait birçok barınak bulunurken, ünlü oyuncu Brigitte Bardot’un kurduğu “30 Milyon Arkadaş” adlı vakıf da sahibi olmayan hayvanlara ötanaziye karşı çıkarak binlerce hayvanı sahiplendiriyor. Bunun için çok sıkı çalışıyor ve kampanyalar düzenliyorlar.
Almanya’da da durum farklı değil. Veteriner tarafından tehdit görülmediği sürece ötanazi Almanya’da da yasal değil. Başıboş hayvan Fransa’daki gibi Almanya’da da yasak. Burada da sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çok düzenli bir şekilde yapılıyor.
Hayvan sahiplenme oranı da yüksek. Hayvanların sahiplerinin üzerine kayıt edilmesi için mikroçip sistemi kullanılıyor. Sahiplenilen hayvanların terk edilmesi durumunda mikroçip sayesinde hayvanın sahibine ulaşılıyor ve kurallara uymayarak hayvanlarına kötü davranan sahiplerinin elinden hayvanları alınıyor. Bu hayvanlar ya barınaklarda ya da onlara iyi bakacak yeni sahiplerinin evlerinde ağırlanıyor.
Almanya’da kedi ve köpek satışı yasak. Kuş, civciv balık gibi hayvanlar petshoplarda satılabiliyor.
Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.