Yaşam

Dünya’nın En Büyük Okyanusu Hangisidir? Dünya’nın En Büyük Okyanusları Listesi…

Dünyanın En Büyük Okyanusu Hangisidir Dünyanın En Büyük Okyanusları Listesi...
expand

KAYNAKCnnturk.com

Dünyanın En Büyük Okyanusu Hangisidir?

Pasifik Okyanusu havzası, Dünya yüzeyinin yaklaşık 1/3’ünü kaplar ve küresel olarak su yüzeyinin yaklaşık %46’sını oluşturur. Bu nedenle, dünyanın en büyük okyanusudur. Ortalama derinliği 4.280 m’dir ve en derin noktası 10.994 metreye (36.070 fit) inen Challenger Deep’tir.

Pasifik Okyanusu, Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Avustralya kıtalarıyla sınır komşusudur. Portekizli bir kaşif olan Ferdinand Magellan, bu devasa su kütlesine 1520’de “barışçıl” anlamına gelen “Pasifik” adını verdi. Pasifik Okyanusu, mevcut tüm okyanusların en eskisidir. Ulusal Okyanus Servisi’ne göre, bu okyanustaki en eski kaya yaklaşık 200 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Okyanus havzası yaklaşık 25.000 adaya; köpekbalıkları, fil fokları, katil balinalar, penguenler ve deniz salyangozları dahil 228450’den fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Pasifik Okyanusu, sınırdaki kıtaları, okyanusları ve denizleri birbirine bağlayan çok sayıda nakliye yoluna sahiptir.

Dünya’nın En Büyük Okyanusları Listesi

Pasifik Okyanusu’ndan Sonra Gelen En Büyük Okyanuslar

Atlantik Okyanusu

Atlantik Okyanusu havzası, Dünya yüzeyinin yaklaşık %20’sini kaplayan dünyanın en büyük 2. okyanusudur. Okyanus, Amerika, Avrupa ve Afrika’daki çeşitli ülkelerle sınır komşusudur. Atlantik’in ortalama derinliği 3.646 m’dir ve en derin kısmı yaklaşık 8.380 m’ye inen Milwaukee Deep’dir. Atlantik birçok denizlere, adalara, körfezlere ve koylara ev sahipliği yapmaktadır. Köpekbalıkları, deniz ayıları, deniz kaplumbağaları ve kambur balinalar dahil 17.500’den fazla türe sahiptir.

Dünyanın En Büyük Okyanusu Hangisidir Dünyanın En Büyük Okyanusları Listesi...

Hint Okyanusu

Hint Okyanusu havzası, gezegenin suyunun yaklaşık %19,8’ini oluşturur ve Atlantik ve Pasifik okyanuslarından sonra üçüncü sırada yer alır. Doğu Afrika, Asya ve batı Avustralya’daki birçok ülkeyle komşudur.

Bu okyanusun ortalama derinliği 3.741 m olup, Atlantik Okyanusu’ndan daha derindir. En derin noktası, yaklaşık 7.290 m’ye inen Sunda Çukuru’dur. Hint Okyanusu, Madagaskar (dünyanın en büyük 4. adası) dahil olmak üzere birçok adaya ev sahipliği yapmaktadır. Dugonglar, balinalar, deniz yılanları, köpekbalıkları ve kaplumbağalar da dahil olmak üzere 9.000’den fazla tür için uygun bir yaşam alanı sunar.

Güney Okyanus

Güney Okyanusu havzası (Antarktika Okyanusu) Antarktika’yı çevreler ve Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının bazı bölgelerine kadar uzanır. Gezegenin 4. büyük okyanusu olan Güney Okyanusu’nun ortalama derinliği 3.270 m’dir. En derin noktası, deniz seviyesinin 7.434 m altına kadar uzanan Factorian Derinliği’dir. Okyanus 9.000’den fazla türe ev sahipliği yapıyor ve çoğu nesli tükenmek üzere. Foklar, penguenler ve balinalar gibi canlıları hala burada yaşamaktadır.

Kuzey Buz Denizi (Arktik Okyanusu)

Arktik Okyanusu havzası, küresel suyun %4,3’ünü oluşturan dünyanın en küçük, en sığ ve en soğuk okyanusudur. Arktik Okyanusu kuzey kutup bölgesindedir ve Kuzey Amerika ile Avrasya ile sınır komşusudur. Ortalama derinliği 1.038 m’dir ve Molloy Deep (en derin noktası) yaklaşık 5.550 m’ye inmektedir.

Arktik Okyanusu, Kanada’nın kuzeyindeki Arktik Takımadaları da dahil olmak üzere binlerce adaya ev sahipliği yapmaktadır. Arktik Okyanusu’ndaki uçsuz bucaksız buza rağmen, soğuk yaşam alanlarına uyum sağlamış 5.500’den fazla hayvan türü yaşamaktadır.

Dünya’nın En Büyük Kuşu Hangisidir? Dünya’nın En Büyük Kuş Türleri ve Özellikleri…

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu