Düşen kuş biyolojik çeşitliliği ‘alarm zillerini çalmalı’

Birdlife Kıbrıs, Kıbrıs Postası’na verdiği demeçte, altı kuş türünün son yetmiş yılda adada üremesini durdurduğunu ve bu durumun Kıbrıs’ın ekosistemlerinin sağlamlığını ölçülemeyecek derecede azalttığını söyledi.
STK, “1950’den bu yana Kara Akbaba, Küçük Kerkenez, Mermer Ördek, Kara Karınlı Kum Tavuğu, Kepçe ve 1980’ler gibi yakın bir tarihte Doğu İmparatorluk Kartalı’nın ortadan kaybolduğunu gördük” dedi.
Her ne kadar Kıbrıs’ta neredeyse her on yılda bir nesli tükenen türler bulunsa da, bunlar dünyanın diğer yerlerinde hâlâ varlığını sürdürüyor ve gelecekte bir zamanda Kıbrıs’a yeniden girme potansiyeli taşıyor.
Birdlife anlattı Kıbrıs Postası daha fazla türün “ekosistemin dayanıklı ve sağlam olmasını sağlayacağını” söyledi.
Kuruluş, türlerin ortadan kaybolmasının “ciddi bir ekolojik sorun olduğunu ve alarm zillerinin çalması gerektiğini” söyledi.
Grup, adada yok olan türlerin çoğunun insan müdahalesi nedeniyle ortadan kaybolduğunu söyledi.
Kara akbaba örneğinde, yaban hayatı zehirlenmesine karşı alınan önlemler Batı Avrupa’da türün hızlı bir şekilde iyileşmesiyle sonuçlanmış olsa da, Kıbrıs da dahil olmak üzere birçok doğu Avrupa ülkesinde popülasyonlar çöktü.
Troodos ve Pentadaktylos ormanlarındaki büyük yaşlı çam ağaçlarına yuva yapan birkaç çift, 60’lı yılların ortalarında ortadan kayboldu.
Birdlife, “Bu acı dersten sonra adamızda kalan tek akbaba türü olan Kızıl Akbabanın neslinin tükenmesini önlemek, kaybetmeyi göze alamayacağımız bir bahistir” dedi.
Kıbrıs’ta kızıl akbaba popülasyonlarını artırmaya yardımcı olmak ve daha fazlasının oluşmasına yardımcı olmak için çiftleşen çiftleri ve kuşları getirmek amacıyla bir proje bir süredir devam ediyor.
Örgüt, “Bu durum devam ederse diğer türler de yok olmanın eşiğinde, dolayısıyla bu Birdlife’ın bir eylem çağrısıdır” dedi. Kıbrıs Postası.
Kızıl akbaba gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerin geri getirilmesine öncelik verilirken, kara akbaba ve doğu şah kartalı gibi diğer türlerin de yeniden kazandırılmasına öncelik veriliyor.
Doğu imparatorluk kartalı, güçlü bir yırtıcı olmasına rağmen av oldu. Zehirlenme, elektrik hatlarına çarpma, yasa dışı öldürme ve önemli üreme ve yiyecek arama alanlarının kaybı, türün düşüşe geçmesine neden oldu.
Kıbrıs’ta Doğu İmparatorluk Kartalı, Troodos ve Pentadaktylos’taki büyük çam ağaçlarına az sayıda yuva yaptı. Adada en son 1985 yılında üreme kaydedildi.
Bugün burada üreyen tek kartal türü olan Bonelli Kartalı da aynı tehditlerle karşı karşıyadır.
Başta mermer ördek, küçük kerkenez ve kepçe olmak üzere altı türden bazılarının pestisit kullanımı nedeniyle Kıbrıs’ta üremesi durduruldu.
Kepçe büyük ihtimalle Kıbrıs’ta 40’lı yılların sonlarında ve 50’li yılların başlarında sıtmayla mücadelede DDT pestisit kullanımının artması nedeniyle nesli tükenmişken, mermer ördeğin de sıtmayla mücadele ve Kıbrıs’ta okaliptüs ekimi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. sulak alanlar.
Pestisit kullanımı aynı zamanda ana besin kaynağı olan ve gelişigüzel kullanım nedeniyle toksik kimyasallarla enfekte olan küçük kerkenezin de ortadan kaybolmasına yol açtı.
Son olarak, kara karınlı kum tavuğunun aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmiş gibi görünüyor.
Her ne kadar bu türler üremeyi bırakmış olsa da Birdlife, yok olma eşiğinde olan diğer türleri korumak için çalışıyor ve diğer kayıp popülasyonları da canlandırmaya çalışacak.
“Önceliğimiz kızıl akbaba gibi nesli tükenmeyen popülasyonları korumaya çalışmaktır”.