Sağlık

Emg Testi Nedir, Ne İşe Yarar? Emg Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

 

Hostinger

expand

KAYNAKCnnturk.com

Bir EMG incelemesinde ise, hastaya farklı testler de uygulanabilir. En fazla uygulanan testler ise, “iğne elektromiyografisi” ve “sinir ileti çalışmaları” testleridir.

Emg Testi Nedir?

EMG testi, vücudumuzda bulunan sinirlerin, kasların ve sinir köklerinin elektriksel bir yöntemle izlenmesine denir. Çevresel sinirleri büyük ölçüde etkileyen hastalıkların tanısını koymak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarının şiddetini belirlemek, tanıyı doğrulamak ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirebilmek için başvurulan bir çeşit inceleme yöntemidir. EMG incelemesi ise, genellikle yarım saat ile 1 saat arası sürer. Doktor ise, duruma göre tetkikleri uzatabilir ve ek incelemeler de talep edebilir.

Emg Testi Ne İşe Yarar?

Elektroensefalografi ismi ile de bilinen EEG, beyindeki elektriksel aktivitenin incelenmesi yöntemi olarak bilinir. Hastanın beyin sağlığı ile ilgili kapsamlı bir bilgi sunan bu görüntüleme yöntemi ise, özellikle de epilepsi ve demans hastalıklarının takibi ve tanısı için sıkça uygulanır. Halk arasında EEG testi ismi ile de bilinen bu işlem, farklı hastalıkların araştırılabilmesi için kişi uyanıkken ya da uyurken gerçekleştirilebilir. EEG işlemi sırasında ise, aslında kişiye elektrik verilmez.

EMG Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

EMG ile gerçekleştirilen inceleme vücuttaki çevresel sinirlerin işlevlerini ölçmeye yardımcı olur. Hareket sinirleri ve duyusal sinirler ayrı ayrı incelenebilir. Duysal sinirler olarak bildiğimiz his sinirleri yakın çevreden gelen olumsuz etkileri hissetmeyi sağlar. Örneğin, dokunduğumuz bir şeyin soğuk ya da sıcak olduğunu bu sinirler sayesinde algılayabiliriz. Motor sinirler ise, yani diğer bir tabirle hareket sinirleri olarak da bilinen omurilikten ve beyinden gelen hareket ile ilgili emirlerin kaslara iletilmesini sağlayan ve bu sayede hareketin sağlanabilmesi için gerekli olan kas kasılmalarını önler. EMG gereken durumlar ise, şu şekildedir:

-Boyun, bel fıtığı

-Sinir sıkışması

-Kol ve bacaklarda meydana gelen uyuşma ya da yanma şeklinde meydana gelen şikayetler,

-Omurilik hastalıkları,

-Kas hastalıkları

EMG işlemlerinde motor sinirler ve duysal sinirler için yapılan incelemelerde çeşitli farklılıklar bulunur. Yapılan her iki incelemede de sinirlerin işlevleri ise, analiz edilir ve bunun sonucunda da kesintiye uğrayan durumlar belirlenir. Aynı zamanda da normal durumların kaynağının ne olduğu da kolaylıkla anlaşılır. Sinirlerin bu süre içinde iyileşip iyileşmeyeceği ya da ne kadar süre içinde iyileşeceği, ameliyatın gerekli olup olmadığı, tedavinin ne şekilde olacağı gibi sonuçlara EMG çekilerek varılabilir. EMG işlemlerinde kas incelemesi EMG ve sinir incelemesi ENG olarak bilinir. Her ikisi birlikte incelendiği zaman da ENMG kavramının kullanıldığı da görülür. EMG süresi genellikle değişkenlik gösterebilir. Fakat genellikle yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında sürer.

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Belirtisi Ve Tedavisi

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu