Teknoloji

Endonezya Türk SİHA’larına talip | DefenceTurk

Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Muhammed Ali, Deniz Kuvvetleri’nin geliştirilmesine yönelik Bayraktar AKINCI ve ANKA SİHA alımını düşündüklerini duyurdu.

Kısa bir süre önce Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Muhammed Ali, Türkiye’den Bayraktar AKINCI ve ANKA insansız hava araçları satın alma planı da dahil olmak üzere Deniz Kuvvetleri’nin gücünü geliştirme ve inşa etme planını duyurdu.

Endonezya Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabından yapılan paylaşımda ise Baykar Teknoloji ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), teknoloji transferi için Endonezyalı havacılık ve uzay şirketi Dirgantara Indonesia ile işbirliği yapmaya istekli olduğu belirtildi. Bu bağlamda Endonezya’nın Türk üreticilerden SİHA tedariki olası görünüyor.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirme paylaşımında, “Bayraktar AKINCI özelinde, uzun dayanıklılık ile yüksek kabiliyetlere sahip, yerdeki ve havadaki hedeflere saldırabilir ve çeşitli silah yükleri taşıyarak bir savaş uçağı gibi manevra yapabilir.” ifadeleri ile AKINCI TİHA’dan övgüyle bahsedildi.

Hali hazırda Endonezya Savunma Bakanlığı 2 Ağustos 2023’te Endonezya’nın ülke savunmasını güçlendirmek amacıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nden 300 milyon dolar değerinde TUSAŞ’tan 12 adet keşif ve gözetleme amaçlı ANKA İHA satın aldığını duyurmuştu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile yapılan anlaşma Şubat 2023’te tamamlanmıştı. Programa göre ANKA’lar anlaşmanın imzalanmasından sonraki 32 ay içinde teslim edilmesi bekleniyor. Ayrıca Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada anlaşmanın eğitim ve uçuş simülatörlerini de içerdiği belirtildi.

ANKA-S Silahlı İnsansız Hava Aracı

AKINCI TİHA yeni mühimmat testlerine devam ediyor

Baykar, ROKETSAN tarafından geliştirilen süpersonik füze İHA-122 ile atış testi gerçekleştirmişti. Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ile yapılan testte iki farklı varyanttaki İHA-122’nin hedefi tam isabetle vurduğu ifade edilmişti.

Bu bağlamda AKINCI TİHA, İHA-122 süpersonik füzesinin TV ve Lazer Arayıcı Başlıklı olmak üzere 2 adet farklı başlık türü ile denizde bulunan hedefi tam isabetle vurmuştu. Mart ayı itibarıyla ilk atışlı testi gerçekleştirilen İHA-122 kendini kanıtlamaya devam ediyor.

İlgili Olarak

METEKSAN üretimi simülatör Endonezya Ordusu’nun hizmetinde

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu