Sağlık

Erteleme alışkanlığından nasıl kurtulabiliriz? – Sağlık Haberleri

Ertelemenin temelinde korku veya endişenin bilinçaltına yerleşmesi yatar. Alacağı kararın sonuçlarının yoğun kaygısını taşıyan kişiler karar vermekte zorlanırlar. Verilemeyen kararlar ertelenir, ertelenen kararlar bilinçaltındaki kaygı düzeyini daha da yükseltir. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu süreci çok uzatmadan bir karar vermek ve yaşadığınız kararsızlığın sizi içten içe tüketip mutsuz etmesine izin vermemektir.

Kararsızlık enerjimizi tüketir

Atasözleri ve özdeyişler insanoğlunun yaşadığı coğrafyada ve içinde bulunduğu kültürde binlerce yıllık birikimlerinin sonucu ortaya çıkar. Boşuna atalarımız “en kötü karar kararsızlıktan iyidir” demiyor. Çünkü asıl sorunlar kararları ertelemekle başlar. Ertelemek insanın enerjisini tüketir. Nasıl ki akıllı telefonlarda kapatılmayıp arka planda çalışmaya devam eden uygulamalar cihazın şarjını tüketiyorsa ertelenen işler de farkında olmadan insanın enerjisini bitirir.

Yanlış kararlar bile güzel sonuçlar doğurabilir

Kararsızlığın temelinde korku ve kaygılar yattığını belirtmiştik. Vereceğiniz kararın size olumsuz geri dönüşleri olabileceğinden endişe ediyor olabilirsiniz. Bu olumsuz düşüncelerden kurtulduğunuz zaman zaten bugün yanlış gibi görünen bir kararın uzun vadede size fayda sağlayacağını göreceksiniz. Mevlana’ya ilham veren Şems-i Tebrizi’nin “Düzenim bozulur, hayatım alt üst olur diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?” diye sormasının da, Brezilyalı yazar Paulo Coelho’nun “ Birine hoşçakal diyebilecek kadar cesaretinizi toplarsanız hayat size yeni bir merhaba ile selam verir” demesinin de temelinde aynı felsefe yatar. Olumlu düşünce temelli vereceğiniz her karar er geç pozitif sonuçlar doğuracaktır.

Yeni başlangıçlar konusunda kararlı olun

Hayatınızın herhangi bir döneminde herhangi bir konuda önemli bir karar verip yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Emin olun ki konu ne olursa olsun bu kararın sonucunda güzel sonuçlar göreceksiniz. Çünkü hiçbir yeni başlangıç mutsuzluk getirmez. İşinizden uzun süredir mutsuzsanız ama ya daha kötüsü olursa diye kaygılanıp iş değişikliğine gitmiyorsanız bu girdaptan kurtulamazsınız. Veya kötü giden bir ilişkiyi çeşitli sebeplerle uzatıyorsanız kendi hayatınızdan çalıyorsunuz demektir. Unutmayın kendi hayatınızın başrol oyuncusu sizsiniz. Kendinizi düşünmeniz bencillik değil. Başkalarının kötülüğünü istemediğiniz sürece sadece kendi iyiliğiniz için vereceğiniz her karar mutlaka olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Tembellikten kurtulun

Günümüzün en büyük hastalıklarından biri tembelliktir. Erteleme alışkanlığının da en büyük nedenlerinden biri yine odur. Hayatta bir şey yapmak istiyorsak mutlaka harekete geçmemiz lazım. Erteleyerek sorunların üstesinden gelemeyiz. Sorunlar orda duruyor ve biz onun üstüne gitmeliyiz. Beynimizin potansiyelini kullanarak, çözüm odaklı olursak, enerjimizi yüksek tutarsak, pozitif düşünürsek, tembellikten kurtuluruz. Dünyada aslında herkes her şeyi biliyor problem yapmakta. Onun için başarılı olmak istiyorsanız tembelliği bırakın, harekete geçin, ertelemeyin.

Mantra yazın

Kararlarının sonuçlarından kaygı duyup sürekli erteleyen kişiler bir süre sonra biriken işlerin altından kalkamayacak duruma gelirler. Erteleme alışkanlığından kurtulmak için mantra yazmayı öneriyorum. Mantra yazmak insanın zihnine ve bedenine disiplin getirir. “Bugün daha mükemmel bizi yaratıyoruz” mantrası ile yeni bir başlangıç yapın. Yeni kararlar alın ve o kararları ertelemeden uygulayın.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Erteleme, hepimizin zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Ancak bazı kişiler için bu durum alışkanlık haline gelir ve işleri sürekli olarak ertelemeye başlarlar. Bu durum, zaman yönetimi becerisi olmayan kişiler için oldukça yaygındır. Sürekli olarak işleri son dakikaya kadar bırakmak, insanın ruh sağlığına olumsuz etki yapabilir.

Erteleme alışkanlığından kurtulmak için neler yapabiliriz? İşte size bazı öneriler.

1. Planlama yapın: İşleri son dakikaya bırakmamak için, önceden planlama yapmak oldukça etkilidir. Günlük programınızı yazıp, zaman ayırmak istediğiniz işleri belirleyerek işlerinizi organize etmek, ertelemenizin önüne geçer.

2. Hedefler belirleyin: Hedeflerinizi belirleyerek, işlerinizi hemen yapmak için motive olabilirsiniz. Hedefler sayesinde, kendinizi ödüllendirmek için bir nedeniniz olacaktır.

3. İşleri küçük parçalara ayırın: Bir işi tamamlamak zaman alıyorsa, bu işi birkaç küçük parçaya bölerek, bu küçük parçaları yaparak daha hızlı ilerleyebilirsiniz.

4. Motive edici bir çevre hazırlayın: Motive edici bir çevre, işlerinizi hemen yapmanıza yardımcı olabilir. Masanızın üzerinde motivasyon verici bir kitap bulundurmak, müzik dinlemek, sizin için çalışma motivasyonu sağlayabilir.

5. Kendinize ödül verin: İşlerinizi zamanında bitirdiğiniz takdirde, kendinize bir ödül verin. Bu ödül sayesinde kendinize daha fazla motivasyon sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, ertelemenin çözümünün zaman yönetimi olduğunu söyleyebiliriz. Kendinize zaman ayırın ve planlama yapın. İşleri küçük parçalara bölün ve kendinizi motive edin. Erteleme alışkanlığından kurtulmak için, disiplinli bir çalışma alışkanlığı edinmek en önemli adımdır. Kendinize hedefler belirleyin ve bu hedefler doğrultusunda çalışın. Mutlu ve sağlıklı bir yaşam için, erteleme alışkanlığından kurtulmak oldukça önemlidir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu