Teknoloji

F-4 ve F-35 savaş uçakları ilk kez bir araya geliyor

 

Hostinger

Türkiye, F-4 savaş uçakları ile 4-15 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında İtalya’da düzenlenecek olan Poggio Dart 23 Tatbikatı’na katılıyor.

NATO’nun Konuşlandırılabilir Hava Komutanlığı ve Kontrol Merkezi (Deployable Air Command & Control Centre/DACCC), 4-15 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Poggio Dart 23 Tatbikatı’nı gerçekleştirecek. Tatbikatın amacı ise DACCC’nin Hava Komuta ve Kontrol yeteneklerini bu alanda otonom bir düğüm olarak göstermek.

Poggio Dart 23’ün katılımcıları, DACCC’nin hem operasyonel hem de taktiksel seviyeleri birleştiren ve böylece uçan birimlerle etkileşime izin veren yapısından yararlanarak savaş uçakları için farklı bir eğitim fırsatı yakalayacak. Bu bağlamda katılımcılar, tahsis edilen hava, kara ve deniz varlıklarının görevlerini planlayacak, yürütecek ve kontrol edecekler.

Tatbikatın canlı uçuş kısmında, Aviano’da konuşlu 6 adet ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 savaş uçağı, Istrana Hava Üssü’ne konuşlandırılan 3 adet Türk F-4 savaş uçağı, İtalya Hava Kuvvetleri’ne bağlı 6 adet F-35, 6 adet Eurofighter ve 4 adet Tornado savaş uçağı yer alacak. Ayrıca tatbikata bir tanker uçak da eşlik edecek.

ABD Hava Kuvvetleri’nden ayrıca bir adet MQ-9 İHA, ABD Donanması’na bağlı 2 adet F3-5B ve 2 adet A-V8 savaş uçağı katılacak. NATO tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada bu karmaşık kurulumun, bu tatbikatın tarihindeki bir dönüm noktasına işaret ettiğine değinildi.

Tatbikatın ilk haftası, DACCC’nin operasyonel seviyesinin gerçek dünyadaki kapasitesini test eden bir Komuta Yeri Tatbikatı/Bilgisayar Destekli Tatbikat olarak gerçekleştirilecek. İkinci hafta ise Kuzey İtalya hava sahasında taktik eğitim amaçlı canlı uçuş faaliyetleri görülecek.

İlgili Olarak

Milli ULAQ SİDA’lar NATO Tatbikatında boy gösterdi!

Yusuf Emir Işık

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu