Ekonomi

Finansal bir muz cumhuriyeti! UBS-Credit Suisse anlaşması İsviçre’nin itibarını tehlikeye atıyor

Bankacılık devi Credit Suisse’in ölümü finansal piyasalarda şok dalgaları yaratacaktı ancak rakibi tarafından kurtarılması İsviçre’nin istikrar konusundaki itibarına bir darbe indirdi.

İsviçre’nin en büyük bankası olan UBS, Pazar günü, hükümet destekli bir indirimli fiyat anlaşmasında güç durumdaki yerel rakibi Credit Suisse’i 3 milyar İsviçre frangı (3,2 milyar dolar) karşılığında satın almayı kabul etti.

Kurtarma anlaşması, ekonomisi büyük ölçüde finansa bağımlı bir ülke olan İsviçre’nin en büyük ve en iyi bilinen iki bankasının tek bir finans devinde birleştiğini görme yolunda olduğu anlamına geliyor. Ülkede yetkililer ve düzenleyiciler de, son haftalarda iki küçük ABD bankasının iflas etmesinin ardından küresel bankacılık sistemine bulaşma korkusuyla anlaşmanın düzenlenmesine yardımcı oldu.

İSVİÇRE FİNANS KURUMLARI İÇİN CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

Opimas’ın CEO’su Octavio Marenzi bir araştırma notunda, ”İsviçre’nin bir finans merkezi olarak duruşu paramparça oldu” dedi. ″Ülke artık finansal bir muz cumhuriyeti olarak görülecek.” ifadelerini kullandı.

Amazon 9.000 işçiyi daha işten çıkaracak

Amazon 9.000 işçiyi daha işten çıkaracak

Marenzi “Credit Suisse fiyaskosunun diğer İsviçre finans kurumları için ciddi sonuçları olacak. İhtiyatlı mali yönetim, sağlam düzenleyici gözetim ve açıkçası yatırımlar konusunda biraz asık suratlı ve sıkıcı olmakla ilgili ülke çapındaki itibar silinip gitti,” dedi.

GÜVENLİ LİMAN OLARAK İSVİÇRE FRANGI NE OLACAK?

Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği’nin kıdemli danışmanı Bob Parker, Salı günü CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına verdiği demeçte, yatırımcıların İsviçre’nin istikrar konusundaki itibarı hakkında artık nasıl düşünebilecekleri sorulduğunda “Geçen hafta Zürih’teyken bu konu aslında çok konuşulan bir konuydu” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre Merkez Bankası’nın odaklandığı döviz çiftinin bu olduğuna dikkat çeken Parker, İsviçre frangında Euro’ya karşı ”mütevazı” bir zayıflık olduğunu söyledi.

Parker “İsviçre frangı-euro paritesine geri döndük. Bu nedenle, bir dereceye kadar güvenli liman para birimi olarak İsviçre frangı cazibesini kaybetti. Buna hiç şüphe yok.” dedi. Ayrıca bunun kısa zamanda geri alınacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: CNBC

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Son günlerde İsviçre’deki bankalarla ilgili haberler oldukça gündemde. İsviçre, dünya genelinde Finansal bir muz cumhuriyeti olarak kabul edilse de, ülkedeki bankaların yürüttüğü yasa dışı faaliyetler artık ülkenin itibarını tehlikeye atıyor.

UBS ve Credit Suisse gibi İsviçre’nin en büyük bankaları, son yıllarda çeşitli yasa dışı faaliyetlerle gündeme geldi. Bu faaliyetler arasında vergi kaçırma, kara para aklama ve müşterilerin yasa dışı işleri finanse etmesine yardımcı olmak gibi suçlar yer alıyor.

Bu durum, İsviçre’nin Finansal bir muz cumhuriyeti olarak görülmesine neden oluyor. Ülke, dünyanın dört bir yanından gelen zengin müşterileri için bankacılık alanında dünya lideri konumunda. Ancak bu liderliğin altında yasalara aykırı hareket eden bankalar yatıyor.

UBS ve Credit Suisse, yasadışı faaliyetler için yüksek para cezaları ödemek zorunda kaldı. Ancak bu cezalar, bankaların İsviçre’nin itibarını tehlikeye atmasını engelleyemedi.

UBS ve Credit Suisse arasındaki son anlaşma da bu duruma örnek teşkil ediyor. Bankalar, ABD’de düzenlenen bir dava kapsamında birbiriyle işbirliği yapacaklarını açıkladı. Bu işbirliği, bankaların özellikle ABD’de yasa dışı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle gerçekleştirildi.

Ancak UBS ve Credit Suisse arasındaki işbirliği, İsviçre’nin itibarı için tehlikeli. Bankaların yasalara aykırı faaliyetleri nedeniyle İsviçre, dünya genelinde Finansal bir muz cumhuriyeti olarak görülüyor. Bu durum, ülkenin itibarını zedeleyerek, tüm İsviçreli bankaları etkiliyor.

UBS ve Credit Suisse gibi İsviçre’nin önde gelen bankalarının yasa dışı faaliyetlerine bir son vermesi gerekiyor. Ülkenin itibarını korumak için bu bankaların yasalara uymak zorunda oldukları unutulmamalıdır. Aksi takdirde, İsviçre tüm dünyada Finansal bir muz cumhuriyeti olarak kalıcı bir şekilde anılmaya devam edecektir.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu