Teknoloji

Finlandiya mayınları yasaklayan sözleşmeden çıkıyor

 

Hostinger

NATO’nun Rusya ile en uzun sınırını paylaşan üyesi Finlandiya, anti-personel mayınları yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekilecek.

Finlandiya Devlet Başkanı Alexander Stubb’un açıklamasına göre Finlandiya, anti-personel mayınlarını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekilecek. Karar, Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya’nın, Rusya ile sınırlarını korumak için mayınları stoklamalarına ve kullanmalarına izin verecek olan anlaşmadan çekilme olasılığını değerlendirdiklerini söylemelerinin hemen ardından geldi.

Stubb, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Finlandiya, Ottawa Sözleşmesi’nden çekilmeye hazırlanacak. Karar, ilgili bakanlıklar ve Savunma Kuvvetleri tarafından yapılacak kapsamlı bir değerlendirmeye dayanıyor.” dedi. Bu bağlamda Finlandiya, ittifak üyesi ülkeler arasında Rusya ile 1.340 kilometrelik en uzun sınıra sahip.

Yaklaşık otuz yıl önce resmileştirilen sözleşmenin Birleşmiş Milletler’den gelen son verilere göre 133 imzacısı ve 165 tarafı var. Ancak Rusya, Belarus, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi ülkeler anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadı.

Defense News tarafından yapılan habere göre Moskova, Ukrayna’da yoğun bir şekilde mayınları kullandı ve hala kullanmakta. Bu bağlamda BM, Ukrayna’nın geçen yıl dünyanın en çok mayın döşeli ülkesi haline geldiğini ve “yüzbinlerce savaş kalıntısı patlayıcı” bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna savaşı, mayınların askeri operasyonlarda temsil ettiği iki ucu keskin kılıcı vurgulamakta. Patlamamış mühimmatın siviller için oluşturduğu uzun vadeli tehlikelere rağmen mayınlar, Ukraynalı askerlerin kendilerini ve topraklarını Rus saldırganlığına karşı etkili bir şekilde savunmalarına olanak sağlamakta.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo’ya göre Avrupa ülkeleri tam da bu savunma avantajlarının peşinde görünüyor. 1 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında Başbakan, “Ottawa Sözleşmesi’nden çekilmek, bize güvenlik ortamındaki değişikliklere daha çok yönlü bir şekilde hazırlanma olanağı verecek.” dedi. Stubb’a göre Finlandiya ayrıca 2029 yılına kadar savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3’üne çıkarmayı taahhüt etti.

Ottawa Sözleşmesi taraf ülkeleri

İlgili Olarak

Polonya ve Baltık ülkeleri anti-personel mayınları sözleşmesinden çekiliyor

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu