Teknoloji

Fransa ve Türkiye geleceğin torpido önleme sistemlerine odaklanıyor

 

Hostinger

ASELSAN ve Naval Group, özgün olarak geliştirdikleri fiziksel imha prensibi ile çalışan torpidoya karşı savunma torpidosu sistemlerini geliştirmeye devam ediyor.

Fransa ve Türkiye, fiziksel imha prensibi ile çalışan torpido önleyici sistemlerin geliştirilmesi konusundaki sektör çabalarını yakından takip ediyor. Defense News tarafından yapılan habere göre eğer donanmalar bu geleceğe dönük konsepte yönelik tereddütlerini aşarsa, firmalar kendi teknolojik yaklaşımlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Torpido önleme sistemlerinin geliştirilmesi, özellikle torpidoların hızları ve hassasiyetleri nedeniyle zor olmakla birlikte mevcut önleme yöntemleri, torpidoları yanıltmayı veya engellemeyi amaçlamaktadır. Ancak, bu sistemler bazen yeterince etkili olmamaktadır.

Gelişen savunma sanayii ve teknoloji ile uzmanlar, düşman torpidolarını fiziksel olarak engelleme yeteneğinin, işlevsel imhaya sahip çözümlerden daha etkili bir biçimde saldıran tarafın lehine olan durumu bozabilecek nitelikte olduğunu ifade ediyor. Bu doğrultuda konu hakkında ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol’un geçtiğimiz ay Paris’te düzenlenen Euronaval fuarında yaptığı konuşmasında, “Gelecekte, torpido sistemlerinin ne kadar akıllı hale geldiğini ve geliştiğini göz önüne alırsak, bazen yanıltma veya karıştırma yeterli olmayacak o zaman fiziksel imha (hard-kill) önlemini içerebilecek ek yeteneklere sahip olmanız gerekecek.” ifadeleri sistemin geleceğine ışık tutmaktadır.

Torpidoya karşı savunma torpidosu çalışma prensibi grafiği (Görsel: ABD Donanması)

Aynı zamanda hem Aselsan hem de Naval Group bağımsız olarak Defense News’e verdikleri demeçlerde her birinin kendi karmaşıklıklarını ortaya koyan fiziksel imha konseptli torpido karşı tedbirlerini oluşturmak için araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüttüklerini doğruladı. Buna ek olarak Naval Group’un Su Altı Sistemlerinden Sorumlu Pazarlama Müdürü Antoine Kauffman, su altı ortamının benzersiz zorluklarının, anti-torpidolar gibi birçok sistemin neden henüz askeri kullanım için yeterince olgunlaşmadığını açıklamaya yardımcı olduğunu söyledi.

Torpido karşı tedbir sistemlerinin geleceği

Bu bağlamda daha önce geliştirilmiş birkaç fiziksel imha prensibinde torpido önleyici sistemleri mevcut olsa da, bu sistemlerin imha etkisi büyük ölçüde test edilmemiş durumda ve güvenilirlikleri belirsizliğini koruyor. Bu noktada Kauffman, fiziksel imha yaklaşımına sahip torpido teknolojisinin konsept ve tasarımlarının 2030 civarında olgunlaşacağını öngörmekte. Ayrıca bu zaman çizelgesi, Avrupa Savunma Ajansı (EDA), Alman Atlas Elektronik ve Hollandalı TNO araştırma kuruluşu tarafından yapılan önceki çalışmalara dayanan “Anti-Torpedo Torpedo” (ATT) projesine ilişkin olarak belirlenen zaman çizelgesiyle de örtüşmektedir.

Konu bağlamında EDA Denizcilik Alanı Birim Başkanı Jürgen Scraback, “Hedef 2028 yılına kadar üretime hazır bir tasarıma ulaşmak, sistemin saldıran torpidoyu başarılı bir şekilde tespit edebildiği ve ardından torpido önleyici torpidoyu etkinleştirebildiği kanıtlandı, bu da istenen etkinin elde edilebileceğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Scraback, daha fazla Avrupa Birliği üye ülkesinin projeye katılması için görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

ASELSAN üretimi Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu: TORK

Sistemlerde Hard-Kill ve Soft-Kill prensibi

Genel olarak önleme sistemleri, “Fiziksel İmha” (Hard-Kill) ve “İşlevsel İmha” (Soft-Kill) yöntemlerini içerir. Torpido önleme sistemlerinde en yaygın olarak kullanılanı soft-kill, torpidoyu yanıltmak veya şaşırtmak için kullanılan elektronik jammerlar ve sahte hedefler gibi pasif sistemleri kapsamaktadır. Geleceğin önleme sistemi olarakta görülen ve ciddi teknoloji altyapısı isteyen hard-kill ise, torpidoyu fiziksel olarak imha etmek için kullanılan kinetik karşı önlemleri içermektedir.

Bu tür sistemler, su altı hedeflemesi ve torpidoların hızları gibi faktörlerden dolayı daha karmaşık ve zorlu bir teknoloji gerektirmektedir. Bu yüzden hard-kill prensibine sahip torpido önleme sistemi üzerine çalışan çok az ülke bulunmaktadır.

İlgili Olarak

Türkiye’nin insansız sistemleri Fransa’nın merceğinde!

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu