Fransa yeni nesil topçu sistemini test ediyor

CAESAR MkII tekerlekli kundağı motorlu obüs, zorlu hava koşullarından bazılarını simüle eden yoğun iklim testlerinden geçti.
Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA) CAESAR MkII kundağı motorlu obüsünün en zorlu hava koşullarından bazılarını simüle eden yoğun iklim testlerinden geçtiği görüntüleri yayınladı. Geçtiğimiz süreçte CAESAR obüsü müşterilerini arttırmayı başaran Fransa, bir yandan CAESAR MkII’nin testlerine de devam ediyor. Bu bağlamda DGA, CAESAR MkII’nin +71°C’ye kadar ulaşan kontrollü ortamlarda, simüle edilmiş kum fırtınaları, yüksek nem, dondurucu sıcaklıklar ve şiddetli rüzgarlarla test edildiğini aktardı.
Söz konusu denemeler, Angers kentinde bulunan ve “DGA Techniques terrestres” (DGATT) olarak bilinen kara sistemleri uzmanlık ve test merkezinde gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede yapılan açıklamada kurum, “CAESAR MkII +71°C’ye dayanmaya hazır” ifadeleri ile sistemin extrem şartlardaki çöl muhabere senaryoları için operasyonel hazırlığının altını çizdi.
Habere konu DGATT tesisi, hızlı mevsimsel değişiklikleri simüle edecek ve şiddetli hava koşullarını taklit edecek şekilde donatılmış olup, mühendislerin kutup soğuğu, tropikal nem ve çöl sıcağı gibi koşullar altında silah sistemlerinin mekanik dayanıklılığını ve savaşa hazır olma durumunu değerlendirmelerine olanak sağlamaktadır. CAESAR MkII’nin son testlerinde de dondurucu yağmur, yoğun sis, buz birikimi ve saatte 110 km hıza ulaşan kum yüklü rüzgarların kullanıldığı belirtilmektedir.
CAESAR MkII obüsü
Fransız kara tabanlı savunma sanayiinin yirmi yıl aradan sonra uluslararası pazarda yeniden canlanmasını sağlayan CAESAR obüsü ihracatında müşterileriyle birlikte üretim kapasitesini de arttıran Fransa, CAESAR MkII’nin testlerine devam ediyor. KNDS France tarafından geliştirilen “yükseltilmiş” CAESAR MkII, Ukrayna’nın Rus güçlerine karşı yürüttüğü savaş da dahil olmak üzere savaş alanındaki performansıyla güçlü bir ün kazanmış olan ve yaygın olarak tanınan CAESAR’ın (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) yeni neslidir.
Fransa’nın MkII varyantını -32°C ile +71°C arasında değişen ortamlarda stres testine tabi tutma kararı, öngörülemeyen operasyonel ortamlarda performans gösterebilecek uyarlanabilir ve sağlam sistemlere yönelik artan ihtiyacı yansıtmaktadır.
CAESAR MkII’nin daha önceki versiyonlara kıyasla geliştirilmiş zırh, yükseltilmiş iletişim sistemleri ve iyileştirilmiş mürettebat koruması ile önümüzdeki yıllarda daha geniş üretim ve konuşlandırmaya girmesi beklenmekte. Ayrıca Fransa’nın topçu modernizasyonu çabaları, NATO üyelerinin hızlı atış kabiliyetine sahip yüksek hareket kabiliyetli hassas sistemlere yatırım yapmaya devam ettiği bir dönemde ivme kazanmış durumda.
İlgili Olarak
Fransız 6×6 obüsleri tercih eden ülkeler artıyor
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.