Sağlık

Gastroenterit nedir, belirtileri nelerdir? Gastroenterit tedavisi nasıl yapılır?

Gastroenterit bol sıvı tüketilerek ve istirahatle kendiliğinden geçer. Fakat uzun sürmesi ve semptomların devam etmesi halinde mutlaka doktora gitmek gerekir.

GASTROENTERİT NEDİR?
Gastroenterit, bakteri ya da virüs gibi etkenler ya da parazitler nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağırsak enfeksiyonu olan hastalarda bağırsak florası değiştiğinden sindirim sistemi de bundan olumsuz etkilenir. Sulu dışkılamaya bağlı olarak su kaybı ortaya çıktığından hastaların bol sıvı tüketmeleri çok önemlidir. Gastroenterit halsizlik ve yorgunluğa sebep olduğundan dinlenmek de bu süreçte önemlidir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bağırsak enfeksiyonu olarak da bilinen gastroenterit yaygın olarak karşılaşılan bir hastalıktır ve semptomları da genellikle hastalarda aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu yani gastroenterit belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Bacaklarda ağrı
Yorgunluk ve halsizlik
Ani başlayan ve sulu bir şekilde devam eden ishal
Karın ağrısı ve kramp
Mide bulantısı ve kusma
Aşırı susama ve mide ağrısı
Ateş
Baş ağrısı
Sıvı kaybına bağlı olarak ciltte kuruluk olması ve ağızda kuruluk
Tansiyon düşüklüğü
Tüm belirtiler ishalin belirtileri olarak da kabul edilir ve bir haftadan daha uzun sürmesi halinde enfeksiyonun ciddi olduğunu anlatır. Bu nedenle eğer tüm bu belirtiler varsa ve belirtiler 1 haftadan daha uzun sürerse bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Sıklıkla bağırsak enfeksiyonu geçiren kişilerin kilo kontrolünde de bozulmalar olabilir.

GASTROENTERİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 
Gastroenterit yani bağırsak enfeksiyonu genellikle dinlenme ve bol sıvı alımı ile 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Bu süreçte hastaların günde 2-2,5 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Lif içeriği düşük ve sıvı içeren besinler tüketmeleri hastaların iyileşme süreçleri için önemlidir.

Tüketilen yemeklerin az yağlı olarak tüketilmesi ve mümkün olduğu kadar şeker tüketiminden de kaçınılması gerekir. Probiyotik içeren ayran, kefir ve yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi de ishalin önlenmesi ve enfeksiyonun giderilmesi adına önemlidir. Eğer ateş varsa doktor tarafından parasetamol içeren ilaçlar hastalara önerilebilir.

Aşırı mide bulantısı varsa bulantı önleyici ilaçların kullanılması da mümkündür. İshalin önlenmesi bu süreçte hastaların daha sağlıklı tedavi edilmesi için önemlidir. Bol bol dinlenmek ve sıvı besinleri bolca tüketmek gastroenterit tedavisinde belirleyicidir.

 

Pools Plus Cyprus


>Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu