GÖKDOĞAN füzesinden atış testinde tam isabet!
![GÖKDOĞAN füzesinden atış testinde tam isabet! GÖKDOĞAN füzesinden atış testinde tam isabet!](http://i3.wp.com/www.savunmasanayist.com/wp-content/uploads/2022/07/GOKDOGAN-Fuzesi.jpg?w=780&resize=780,470&ssl=1)
Türkiye’nin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, gerçekleştirilen atış testinde hedef uçağı başarıyla vurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, başarılı testle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Kacır: “Tam isabet vurdu”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, atış testinde hedef uçağı tam isabet vurdu.” ifadelerini kullandı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ise, GÖKDOĞAN’ın Türkiye’nin hava savunma yetenekleri açısından kritik bir aşama olduğunu vurgulayarak, “Havadan havaya füze yeteneği, hava hakimiyeti ve caydırıcılığın en önemli unsurlarından biri. Gökdoğan, bu alandaki yerli ve milli gücümüzü perçinleyen stratejik bir adım. Bu başarıda emeği geçen başta TÜBİTAK SAGE olmak üzere tüm kurumlarımızı, mühendislerimizi ve sanayimizi tebrik ediyorum!” dedi.
Ülkemizin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi #GÖKDOĞAN, atış testinde hedef uçağı tam isabet vurdu!pic.twitter.com/0b4DjadXXo
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) February 12, 2025
GÖKTUĞ Projesi ve GÖKDOĞAN’ın özellikleri
Türkiye’nin havadan havaya füze geliştirme çalışmalarını yürüten TÜBİTAK-SAGE, 2013 yılında GÖKTUĞ Projesi’ni başlattı. Bu proje kapsamında geliştirilen sistemler, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. GÖKTUĞ Projesi, iki farklı füze sistemini içeriyor:
- BOZDOĞAN: Görüş içi havadan havaya füze (WVRAAM)
- GÖKDOĞAN: Görüş ötesi havadan havaya füze (BVRAAM)
GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM füzesiyle eşdeğer özelliklere sahip bir sistem olarak öne çıkıyor. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan füze, at-unut, birden fazla hedefe kilitlenebilme, atış sonrası hedefe yönlenme ve her açıdan atış yapabilme yeteneklerine sahip. Elektronik harp koşullarına karşı dayanıklı olan GÖKDOĞAN, karıştırma kaynağına da güdümlenebiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / X