Son Dakika

Güney Kore, Kuzey’e verdiği 80 milyon dolarlık ham maddenin parasını istiyor


Yonhap’ın haberine göre, iki ülke arasındaki ilişkilerden sorumlu Güney Kore Birleşme Bakanlığı yetkilisi Lee Hyo-jung basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kuzey’in yapılan anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi için vadenin bugün dolduğunu belirtti.


Lee, Kuzey’den, ham maddenin bedelinin anapara ve faizini “sadakatle” geri ödemesini talep ederek, “Kuzey’in bu konuda harekete geçmemesi, iki ülke arasındaki anlaşmanın ihlali anlamına geliyor ve aynı zamanda uluslararası ticaret kurallarına da aykırı.” dedi.


Güney Kore, 2007’de yapılan anlaşma kapsamında, Kuzey Kore’ye, hafif sanayinin geliştirilmesi amacıyla giysi, ayakkabı ve sabun üretimi için 80 milyon dolar değerinde ham madde göndermişti.


Anlaşmada, Pyongyang’ın ise söz konusu ham madde karşılığında Seul’e çinko ve diğer minerallerle ayni ödeme yapması gerekiyordu. Ancak Kuzey Kore, 2007 ve 2008’de ilk ödemeleri yapmasının ardından karşılığında taahhüt ettiği ürünlerin kalanını göndermemişti.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Güney Kore, Kuzey Kore’ye verdiği 80 milyon dolarlık ham madde için ücret talep ediyor. Güney Kore, bu ücret talebinin, Kuzey Kore’nin nükleer programını finanse etmek için bu kaynakları kullandığı gerekçesiyle yapıldığını belirtiyor.

Kore Yarımadası, 1950-53 yılları arasındaki Kore Savaşı nedeniyle bölünmüştür. Güney Kore, Asya’nın önde gelen ekonomilerinden biri olarak büyük bir başarı elde etmiştir. Bununla birlikte, Kuzey Kore, Sovyetler Birliği’nin desteği ile komünist bir rejim kurduktan sonra gıda kıtlığı, yoksulluk ve insan hakları ihlalleri ile mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Son yıllarda, Güney Kore, Kuzey Kore ile ilişkileri geliştirmeye çalışmaktadır. 2018’de Kuzey ve Güney Kore liderleri arasında gerçekleştirilen tarihi bir zirve, barış ve işbirliği konularında atılan önemli bir adım olarak kabul edildi.

Ancak son zamanlarda, Güney Kore, Kuzey Kore’ye verdiği ham maddeler nedeniyle endişe duymaktadır. Güney Kore hükümeti, ham maddelerin Kuzey Kore’nin nükleer programını finanse etmek için kullanıldığından şüpheleniyor.

Güney Kore, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’ye verilen ham maddeler için ücret talep edeceğini söyledi. Güney Kore hükümeti, bu ücret talebinin, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili endişeler nedeniyle yapıldığını belirtti.

Güney Kore, geçtiğimiz yıllarda Kuzey Kore’ye 10 milyar dolarlık insani yardım sağlamıştı. Ancak son dönemlerde, Güney Kore, Kuzey Kore’nin nükleer programı nedeniyle adı geçen yardımları durdurmuştu.

Kuzey Kore, 2006 yılından bu yana altı nükleer deneme gerçekleştirdi. Bu denemeler, uluslararası toplumun Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar uygulamasına neden oldu.

Güney Kore hükümetine göre, Kuzey Kore’nin nükleer programını finanse etmek için kullanabileceği kaynakların önemi nedir? Güney Kore, bu kaynakların kontrolsüz bir şekilde kullanılması durumunda hem Güney hem de Kuzey Kore için ciddi bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Sonuç olarak, Güney Kore, ham maddelerin Kuzey Kore’nin nükleer programını desteklemek için kullanılabileceği endişeleri nedeniyle ücret talep etmektedir. Bu talebin, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ilişkilerde bir engel oluşturup oluşturmayacağı veya daha geniş bir çözümün ne zaman sağlanacağı belirsizliğini korumaktadır.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu