Teknoloji

Güney Kore’den yerli “Demir Kubbe” hamlesi

 

Hostinger

Güney Kore, Kuzey Kore’nin topçu sistemlerine karşı İsrail’in Demir Kubbe sistemine benzer bir önleme sistemi geliştirecek.

The Korea Times tarafından yapılan habere göre Güney Kore yeni bir alçak irtifa füze savunma sistemi geliştirmeyi planlıyor. Bu bağlamda Güney Kore, Kuzey Kore’nin topçularına karşı İsrail’in Demir Kubbe sistemine benzer bir önleme sistemi geliştirecek. Böylece özellikle ülkenin ekonomik olarak en gelişmiş bölgesi ve nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölge olan Seul’un Kuzey Kore tehditlerine karşı korunması hedefleniyor.

20 Ocak’ta yapılan kritik bir toplantıda Güney Kore’nin Savunma Edinim Programı İdaresi (DAPA), LIG ​​Nex1, Hanwha Aerospace ve Hanwha Systems gibi ülkenin önde gelen savunma şirketleriyle birlikte Savunma Geliştirme Ajansı’nın (ADD) katılımını doğruladı. Ülkenin en önemli kuruluşlarından olan bu şirketler, Kuzey Kore’nin uzun menzilli topçularının oluşturduğu artan tehdidi ele alarak aynı anda birden fazla topçu mühimmatını durdurabilen teknolojinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Güney Kore’nin Baz Aldığı Sistem Olan Demir Kubbe

Bu doğrultuda DAPA’ya göre hükümet, gelen topçu mühimmatlarını eş zamanlı olarak engellemek üzere tasarlanan Alçak İrtifa Füze Savunma Sistemini (LAMD) geliştirmek için 2028 yılına kadar 479.8 milyar Won (329 milyon Dolar) harcamayı planlıyor. Aynı zamanda DAPA, sistemin Kuzey Kore topçu tehditlerine karşı önemli askeri tesislerin savunulmasına yardımcı olacağını belirterek, yerli sistemin erken konuşlandırılması için çaba gösterileceğini de ifade etti.

LAMD programının doğuşu

Demir Kubbe’ye benzer bir sistemin ülke içerisinde geliştirilmesi ilk olarak Haziran 2021’de Güney Kore hükümeti tarafından basına duyurulmuştu. Girişim, Kuzey Kore füze ve topçu sistemlerinin saldırılarına karşı kritik tesisler ve yoğun nüfuslu bölgeleri ile başkent Seul ve çevresinin korunması için tasarlandı. Fakat 2021’den sonra projenin ilerlemesine yönelik gelişme yaşanmamıştı.

Ancak yaşanan son gelişme ve hamleler ışığında Güney Kore söz konusu sistemi 2028 yılına kadar hizmete almayı planlıyor. Bahse konu hızlandırılmış program, yabancı savunma sistemlerine olan bağımlılığı azaltırken aynı zamanda yerel teknolojik yetenekleri geliştirmek ve acil tehditleri ele almak üzere stratejik çabayı yansıtmaktadır.

DAPA Güdümlü Silahlar Bölümü Başkanı Bang Uk-chul, Güney Koreli önleme sisteminin aynı anda birden fazla hedefi idare etme yeteneği de dahil olmak üzere gelişmiş yeteneklere sahip olacağını belirterek projenin stratejik önemini vurguladı. Kuzey Kore’nin mevcut savunmaları toplu ve koordineli saldırılarla alt etmek için tasarlanmış sofistike topçu sistemlerinin sürekli geliştirilmesi göz önüne alındığında bu sistemin geliştirilmesi Güney Kore için hayati önemde olduğu belirtilmektedir.

Güney Kore üretimi L-SAM anti balistik füzesi (Görsel: YONHAP)

İlgili Olarak

Güney Kore’nin yeni helikopterinden ilk uçuş

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu