Seyahat

Gürcistan Hakkında Her Şey; Gürcistan Bayrağının Anlamı, Gürcistan Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

 Gürcistan Hakkında Her Şey

 Gürcistan, Rusya Federasyonu’nun kuzey Kafkas cumhuriyetleri ile doğal bir sınır oluşturan Kafkas dağlarının güney yamaçlarında yer almaktadır. Yaklaşık 27.000 mil kare (69.900 kilometre kare) kaplayan ülke, batıda Karadeniz, güneyde Ermeni ve Türk yaylaları ve doğuda Azerbaycan ile sınırlanan Büyük Kafkas sırtı boyunca uzanıyor. Topografya çeşitlidir. Kuzey bölgesi yüksek dağlarla karakterize edilir ve orta ve güney kısımlar dağlık iken çok daha alçaktır ve alpin tarlaları ve ormanlarla kaplıdır. Doğuda nehirlerin tümü Mtkvari’ye (Kura) katılarak Hazar havzasını oluştururken, batıda Rioni ve Enguri’nin en büyük olduğu nehirler Karadeniz’e dökülür.

 2000 yılında nüfusun beş ila beş buçuk milyon arasında olduğu tahmin ediliyordu, ancak yoğun ve sayılamayan göç nedeniyle belirsizdir. 1,6 milyonu Tiflis’te olmak üzere, nüfusun yarısından biraz fazlası kentsel alanlarda yaşıyor. Etnik Gürcüler çoğu bölgede nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturuyor, ancak sırasıyla güneyde Ermeni ve güneydoğuda Azeri yerleşimleri vardır.

 Çoğunluk dili, Kartvelian (Güney Kafkas) dil grubuna ait olan Gürcüce’dir. Ancak, bazı alt gruplar aynı dil grubundaki diğer dilleri konuşur. Edebi dil, tarihsel olarak egemen doğu krallığı Kartli’de konuşulan Kartlian lehçesinden gelir. Gürcüce, yazılan ve öğretilen tek Kartvel dilidir ve tüm Gürcüler tarafından kullanılan edebi dildir.

 Asya ve batı kültürlerinin rekabet eden etkisi en belirgin şekilde Bizans ve Pers etkilerinde ifade edilir. Bir başka örtüşme, komşu Müslüman kalıplardan çok daha zayıf bir etkiye sahip olan Hıristiyan ve pagan arasındadır. Bugün, çoğu kültürel sembolizm, Avrupa, Hıristiyan çağdaş toplumuna ait olarak benlik algısından etkilenen geleneğin mitolojik bir yorumunu yansıtmaktadır.

 Yerleşimler, merkezde olmasa da yakındaki bir tepeye inşa edilmiş bir kilisenin hakimiyetindedir. Ancak Sovyet döneminde birçok kilise yıkılmış ya da depolara dönüştürülmüştür. Yeni inşa edilen kiliseler, çoğunlukla eski örneklerin zayıf kopyaları, azalan bir geleneğin ilkel ifadeleridir. Bir kale duvarı ile çevrili küçük kentsel yerleşimlerin ortaçağ yapısından çok az şey kalmıştır.

 Gürcistan bir başkanlık cumhuriyetidir. Bakanlar resmen devlet bakanı tarafından yönetilse de, cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütme organının da başıdır. Tek kamaralı (225 üyeden oluşan) parlamento, karma bir çoğunluk-nispi sistemle seçilir. Son parlamento seçimlerini cumhurbaşkanının Gürcistan Vatandaşlar Birliği kazandı. Parlamentodaki diğer iki parti ise Sanayiciler Birliği ve Gürcistan’ın Dirilişi Birliği’dir.

 Devlet sosyal yardım sistemi verimsizdir ve çok az kaynağa sahiptir. Emekli maaşları, asgari geçim seviyesinin sadece beşte birini sağlıyor, kötü hedeflenmiş ve çok fazla yararlanıcıyı kapsıyor. Yardımın çoğu, Abhazya’dan ülke içinde yerinden edilmiş kişilere gidiyor. Bir dizi uluslararası ve hükümetler arası kuruluş, refah sistemini iyileştirmeye çalışıyor.

 Gürcistan Bayrağının Anlamı

 Gürcistan bayrağının beyaz zemini saflığı sembolize ederken, tam ortada dörde bölecek şekilde konumlanan kırmızı haç ve kenarlarında bulunan diğer haçlar Orta Çağ Gürcü Krallığı’nda olduğu gibi dine bağlılığı temsil etmektedir.

 Gürcistan’ın Başkenti

 Gürcistan başkenti Tiflis’dir.

 Gürcistan’ın Para Birimi

 Gürcistan para birimi, Gürcistan Larisi’dir.

 Gürcistan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı

 Türkiye, Gürcistan’dan bir saat geridedir. Gürcistan’da saatler 21:15 iken Türkiye’de 20:15’dir.

Fransa Hakkında Her Şey; Fransa Bayrağının Anlamı, Fransa Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

Fransa Hakkında Her Şey; Fransa Bayrağının Anlamı, Fransa Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Gürcistan, Kafkasya bölgesinde yer alan ve Doğu Avrupa ile Batı Asya’yı birleştiren bir ülkedir. Gürcüce ismi Sakartvelo olan ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 3.7 milyondur. Peki, Gürcistan hakkında neler biliyoruz? İşte, Gürcistan’ın ilginç konularından bazıları.

Gürcistan Bayrağının Anlamı

Gürcistan bayrağı, yatay beyaz-kırmızı-yeşil şeritlerden oluşur. Beyaz şerit, ülkenin saf ve temizliğini, kırmızı şerit, ülkenin bağımsızlığı için kan döken şehitlerini ve yeşil şerit, ülkenin doğal kaynaklarını temsil eder.

Gürcistan Başkenti

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’tir. Nüfusu yaklaşık olarak 1.1 milyon olan Tiflis, ülkenin en büyük şehridir.

Saat Farkı Ne Kadar?

Gürcistan’ın saat dilimi GMT+4’dür. Türkiye’den saat dilimi farkı 1 saat ileri olduğundan, Türkiye’de saat 12.00 iken Gürcistan’da saat 13.00 olur.

Para Birimi Nedir?

Gürcistan’ın para birimi GEL (Georgian Lari) dir. 1 GEL, yaklaşık olarak 4.60 Türk Lirası’na eşittir.

Gürcistan’ın Nüfusu

Gürcistan’ın nüfusu 2019 yılı verilerine göre 3.7 milyon civarındadır. Ülkenin en kalabalık şehri Tiflis’tir.

Gürcistan’ın İlginç Yemekleri

Gürcistan mutfağı, zengin tatları ve lezzetleri ile ünlüdür. Khachapuri adında bir peynirli ekmek, Gürcistan mutfağının en ünlü yemekleri arasındadır. Ayrıca, birçok et yemeği, taze otlar ve baharatlarla birlikte sunulur. Gürcistan’da kebap, keşkek ve pilav da sıkça tüketilen yemekler arasındadır.

Gürcistan’ın Tarihi Yerleri

Gürcistan, zengin bir tarihe sahiptir. Gürcistan’da birçok kilise, kale, müze ve anıt bulunur. Bunların arasında Tsminda Sameba Katedrali, Uplistsikhe Yerleşmesi ve Svaneti bölgesi yer alır.

Gürcistan, kültürel açıdan zengin bir ülkedir. Tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile turistlerin ilgisini çeken Gürcistan, gezi planlarında yer alabilecek alternatif bir destinasyondur.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu