Yaşam

Hafize Gaye Erkan: Yaşı, Kökeni ve Önceki Görevleri

Türkiye’nin yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in atanmasıyla birlikte Merkez Bankası Başkanlığına kimin atanacağı merak ediliyordu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, yurt dışında önemli bir finans kariyerine sahip olan Hafize Gaye Erkan’ın bu göreve atanması söz konusuydu. Sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı ve Erkan, Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Kendisi aynı zamanda, Merkez Bankası’nda bu göreve getirilen ilk kadın başkan. Erkan, ABD’de ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak ünlü bir isim.

Peki, Hafize Gaye Erkan kimdir?

1982 İstanbul doğumlu olan Hafize Gaye Erkan, bir makine mühendisi baba ve matematik öğretmeni annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesi’nden ikincilikle mezun oldu ve ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne 26. sıradan girdi. Bölümünü birincilikle tamamlayan Erkan, ardından Princeton Üniversitesi’nde ‘Onursal doktora’ bursu kazandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde finans alanında çalışmaya başlayan Erkan, Goldman Sachs’ta yaklaşık 9 yıl çalıştı. Daha sonra First Republic Bank’da yönetici olarak çalıştı ve çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ile bir bankada üst düzey yöneticilik yaptı. Bankada başarılı bir kariyeri olan Erkan, bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde büyük rol oynadı. Ayrıca, ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.’da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı ve hala küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Hafize Gaye Erkan’ın atanması, Türkiye’deki ekonomi dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı ve kariyeri ile ilgili yazılar basında yer aldı. Yeni Merkez Bankası Başkanı, göreve başladıktan sonra ekonomi dünyasında neler yapacağı ve Türkiye’nin ekonomik geleceği ile ilgili planları hakkında daha fazla bilgi verecektir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu