Hasarlı Araçlarda Dikkat!
Otomobillerin Hasar Geçmişi Oluşunda Yaşanan Riskler
Eğitimsiz personeller, teknik ekipman yetersizliği ve maliyet kaygıları nedeniyle gerçekleştirilen iptidai onarımlar, araçların bir sonraki kazada aktif güvenlik unsurlarının çalışmamasına veya hatalı çalışmasına neden oluyor. Bu durum, trafikte can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor. Diğer yandan, ikinci el araç satın alırken özellikle şasi kontrollerinin göz ve el yordamıyla yapılması, aracın kaza geçmişi hakkında doğru bilgiyi veremiyor.
Otomobil üreticileri, ürettikleri araçların kaza sonrasında nasıl onarılacağına dair metot ve standartları belirliyor. Ancak ülkemizde hala hiçbir üreticinin tavsiye etmediği, çok hızlı paslanmaya sebep olan ve aracın şasi dayanımını, koruyuculuğunu tamamen bozan oksijen kaynağı ile onarımlar yapılıyor.
Üreticilerin tavsiye ettiği onarım metotları takip edilmeden yapılan kaynak işlemleri sonucunda, araç tekrar bir kaza yapması halinde, darbeyi sönümleyememesi ya da katlanmaması gereken yerin kâğıt gibi katlanması sonucu üzücü sonuçlar doğuruyor. Yüksek AR-GE ürünü otomobiller, basit yöntemlerle onarılamaz.
Met Teknik Akademi, hem Türkiye’de hem de global çapta verdiği şasi-karoser onarımı eğitimleriyle araç hasar onarımının ciddiyetini vurguluyor. Özellikle araç hasar kaydı olan ikinci el araçlar alınırken, doğru bir uzmanlık desteği almak gerekiyor. Bu sayede, araçların kullanımında herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmayacaktır.
Kaynak