Hindistan’ın yerli tanksavar füzesinde sona geliniyor
Hindistan Ordusu, taşınabilir tanksavar füze sisteminin (MPATGM) testlerine devam ediyor.
Hindistan Ordusu, farklı saha testleri yakın zamanda başarıyla gerçekleşen ve üretimi Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından üstlenilen taşınabilir tanksavar füze sistemini (MPATGM) 13 Nisan 2024’te Rajasthan’daki Pokhran Saha Poligonu’nda başarıyla test etti.
Developmental Trials of indigenously Designed and Developed Man Portable Anti Tank Guided Missile System (MPATGM) was successfully carried out and the system is now ready for Final User Evaluation Trails @DefenceMinIndia @SpokespersonMoD pic.twitter.com/9YeOTUFDrM
— DRDO (@DRDO_India) April 14, 2024
Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, sistemin başarılı denemeleri için DRDO’ya ve Hindistan Ordusu’na övgü dolu sözler sarf etti ve bunu ileri teknolojiye dayalı savunma sistemi geliştirmede kendi kendine yetmeye yönelik önemli bir adım olarak nitelendirdi. Army Recognition tarafından yapılan habere göre Hindistan Savunma Bakanlığı, MPATGM sisteminin farklı uçuş konfigürasyonlarında birkaç kez sahada da değerlendirildiğini açıkladı.
Son yapılan açıklamalarda ise Hindistan Ordusu’nun nitelik gereksinimlerinde öngörülen tam operasyonel kapsamın sağlanmasına yönelik yeterli sayıda füze atış denemesinin başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
MPATGM Taşınabilir Tanksavar Sistemi
Üçüncü nesil at-unut tanksavar füzesi olan MPATGM’nin yapımına 2015 yılında başlanmıştı. 20 Aralık 2017’de Hindistan, teknoloji transferinin gereksiz olduğunu düşünerek DRDO’nun MPATGM’si lehine İsrail üretimi Spike füzelerini satın almaya yönelik büyük bir anlaşmayı iptal etti.
Ancak anlaşma, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Ocak 2018’deki ziyareti sırasında yeniden onaylandı. Bunun sonrasında ise yine aynı anlaşma DRDO’nun MPATGM’yi 2021 yılına kadar teslim etmeyi taahhüt etmesinden sonra Haziran 2019’da tekrar iptal edildi. Bu arada Hint Ordusu, acil ihtiyaçları karşılamak için sınırlı sayıda Spike füzesi satın aldı.
Başlangıçta 2020 yılına kadar tamamlanması planlanan MPATGM’nin kullanıcı denemeleri, Covid-19 salgını nedeniyle ertelendi. MPATGM, devreye alınmasının ardından piyade, paraşüt birlikleri ve özel kuvvetler tarafından kullanılan ikinci nesil MILAN ve 9M113 Konkurs füzelerinin yerini alacak.
İlgili Olarak
Hindistan’dan yeni nesil yerli balistik füze testi