Teknoloji

HÜRKUŞ-II teslimatı 2025 yılında başlıyor

 

Hostinger

2025 yılı itibarıyla HÜRKUŞ-II’nin Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz aylarda ilk uçuşunu gerçekleştiren HÜRKUŞ-II’nin Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu bağlamda HÜRKUŞ-II’nin 2025’te Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor. Sözleşmeye göre ilk 15 uçağın 2025 yılı itibarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmesi, kalan 40 uçağın teslimatının ise 2027 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Kısa zaman içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek 15 adet HÜRKUŞ uçağında yapısal ağırlık azaltıldı. Uçak, kullanılan son teknolojiler sayesinde kendi sınıfının en akrobatik ve en yüksek performanslı uçaklarından biri hâline getirildi. Savunma sanayiinde yerlilik oranını artırma hedefi doğrultusunda kanopi, soğutma sistemi, hidrolik pompa, telsiz ve dost-düşman tespiti (Identification friend or foe / IFF) gibi birçok ekipman yerlileştirildi ve uçağın millîlik oranı artırıldı.

Değişen tasarım, yeni özellikler

HÜRKUŞ-B’ye yönelik yapılan tasarım çalışmalarında kazanılan tecrübeler ile son teknolojilerin birleştirildiği HÜRKUŞ-II, değişen tasarımı sayesinde diğer versiyonlarına göre daha hızlı, hafif ve çevik. Yine tasarımda yapılan iyileştirmeler, sistem yerleşim ve yapı arayüzü çalışmaları ile bakım iş gücü de hafifletilmiş durumda. Ağırlık ile sürükleme, motor kayıpları azaltma çalışmaları yapılan HÜRKUŞ, yeni gövde (fairing) tasarımı ve kanat ucu (wingtip) içerisine saklanmış ışıkları ile dikkat çekiyor.

Optimize edilmiş sırt kanatçığı (dorsal fin) ile kanat ucu (wingtip) tasarımı ile HÜRKUŞ-II, yeni hava alığı ve egzoz geometrisine de sahip. Hız, yuvarlanma hızı (roll rate), maksimum G performanslarında ciddi artış sağlanan HÜRKUŞ-II, kazandığı tüm bu özellikler sayesinde muadilleri arasında şu anda “En çevik uçak” olarak tanımlanıyor.

İnsan Makine Arayüzü (Human Machine Interface / HMI) yönüyle pilot kullanımı için sade ve modern bir kokpite de kavuşan uçak, rakiplerinden yüksek görüş açısı ile de sıyrılıyor. HÜRKUŞ’da şu anda pek çok iyileştirilen ve yerlileştirilen sistem mevcut. İhracat iznine tabi olmayan bu sistemler sayesinde yerlilik oranı daha da artan uçak, daha modern ve gelişmiş versiyonuyla ülkemize hizmet edecek.

Yenilenen HÜRKUŞ-II uçağında yer alan, daha önce HÜRKUŞ- B’de kullanılan kanopi, soğutma sistemi, flap eyleyici sistemi, yangın battaniyeleri, seal ve hortumlar gibi dışa bağımlı olunan komponentler yerlileştirildi. Elektromekanik, hidrolik ve aviyonik komponentlerini yerlileştirmeye yönelik çalışmalar ise tüm hızıyla devam ediyor.

İlgili Olarak

HÜRKUŞ-II’den ilk uçuş!

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu