Husuf Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır? Ay Tutulması İçin Önemli Bilgiler!

Bugün gerçekleşecek olan Ay tutulması öncesinde Husuf namazı nasıl kılınır araştırılıyor. Güneş tutulmasına küsûf, Ay tutulmasına hüsûf denir. Peygamberimiz oğlu İbrâhim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve Güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin”.
Ay tutulmasından sonra kılınan namaza Husuf namazı denir. Güneş tutulduğu zaman ise, en az iki rek‘at olmak üzere toplu olarak namaz kılınır. İmam her rek‘atta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıraatte bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder.
Ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek‘at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir.
Husuf namazı nasıl kılınır diye sorulduğunda ise, Ay tutulduğu zaman Husuf namazı kılınır ve niyet edilir. İftitah Tekbiri alınarak namaza başlanır. Fatiha Suresi, Kur’an’dan bir sure okunur. Rüku ve Secde’ye gidilir. İkinci rekatta Ettahiyyatu ve Rabbenâ duaları okunarak selam verilir.
Ay tutulması sonrasında Husuf namazı kılınabileceği gibi, hüsûf namazının sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı konusunda fakihler arasında farklı görüşler vardır. Bununla birlikte, Ay tutulması birçok insan için astrolojik bir olaydır ve burçlara etkileri tartışılmaktadır.
Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.