Türkiye

İBB bina tespiti başvurusu nasıl yapılır? Hızlı Bina Tarama Yöntemi uygulamasıyla ilgili bilgiler!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 11 ili yıkıcı boyutta etkiledi. Uzmanlar beklenen Marmara depremine karşı önlemler alınması için uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar ise yaşadıkları binaların güvenliğini sorgulamaya başladı. Kahramanmaraş ve Hatay’da da ard arda gelen depremlerin ardından uzmanların öngördüğü olası İstanbul depremi için vatandaşlar bina tespiti hakkında bilgi almak istiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların İstanbul genelinde, 2000 yılı öncesi yapımlı binalarda “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binalarının risk durumunu sorgulayabilmeleri için proje başlattı. Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmıştır. İBB bina tespiti uygulaması yaklaşık deprem risk hasar analizlerinin yapılması için ücretsiz olarak başlatıldı.

Ücretsiz taramaya talep patlaması

Ücretsiz taramaya talep patlaması

HIZLI BİNA TARAMA YÖNTEMİ NEDİR?

Hızlı tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

Hızlı Tarama yöntemi ile 2000 yılı öncesi yapılan binalar ikinci kademe değerlendirme yöntemleri kullanılarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumu analiz ediliyor. Değerlendirme ile binaya ait yükseklik, alan, kolon ve perde ölçülerinin alınması bir rölöve hazırlanır. Bazı kolonlarda sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçülür ve bir kolondan sıyırma yapılarak donatı çapı ile korozyon miktarı ölçülür.

Saha yerinde toplanan bu veriler daha sonra akademisyenler ile birlikte hazırlanan bir uygulama ile analiz edilir ve deprem güvenlik oranı çıkarılır. Puana göre maliklere binanın mevcut durumuyla ilgili bilgilendirme verilir. Çalışma kapsamında binaya karot testi işlemler yapılarak herhangi bir numune alımı yapılmamaktır. Dolayısıyla sadece rapor verilir ancak tahliye işlemi yapılmaz.

İBB BİNA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;

Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,

Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,

Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,

Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,

Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti, işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.

Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

SONUÇLARA GÖRE PUANLAR NE ANLAMA GELİR?

Belediye tarafından yapılan incelemeler sonucunda binaların güvenlik oranları şu şekildedir;

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)

B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)

C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)

D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)

E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

Bildirilen sonuçlar şu ana kadar yapılan çalışmalar üzerinden gerçekleştirilmiş olup, sahada kontrol çalışmaları tarafımızca sürdürülmektedir. Bu nedenle bildirilen sonuçlar kesin nitelik arz etmemektedir. Binanızla ilgili kesin nitelikte sonuç talep etmeniz halinde, 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde listesini yayınlamış olduğu lisanslı ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmalarca inceleme yaptırmanız gerekmektedir.

İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İstanbul genelinde, 2000 yılı öncesi yapımlı binalarda “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile gerçekleştirilen bina inceleme talep İBB resmi internet sayfasından oluşturulabiliyor.

İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu