IEA: Petrol talebi artışı yavaşlayacak

- Temiz enerjiye geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebindeki artışın azalması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, petrol talebi önümüzdeki birkaç yıl içinde yavaşlayacak.
- IEA’ya göre, yüksek petrol fiyatları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırıyor. Bu da küresel petrol talebinde bir azalmaya yol açacak.
- IEA’nın tahminine göre, 2024’te petrol tüketimi, önceki iki yılda görülen oranın yarısı kadar artacak. Elektrikli araçların yaygınlaşması ve benzin kullanımının azalması, petrol talebinin azalmasına neden olacak.
- Petrol tüketimi, bu on yılda nihai talep sınırına ulaşacak ve dünya çapında petrol talebi bu on yılın sonunda zirveye ulaşacak.
- IEA’ya göre, temiz enerjiye geçiş hız kazanıyor ve birçok ülke fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hedefliyor. Bu da petrol talebinin azalmasını ve enerji sektöründeki temiz enerjinin önemini gösteriyor.
- Piyasaların yeterli tedarikli kalabilmesi için üretim kapasitesi artmaya devam edecek ve 2028’e kadar yeterli petrol arzı sağlanacak.
- Tüketici ülkeler, sera gazı emisyonlarını sınırlamak ve iklim değişikliğini önlemek için yıllardır fosil yakıtlardan uzaklaşma çabasındadır.
- Şu anda petrolün varil fiyatı 75 dolar civarındadır.
Küresel petrol talebindeki azalma bekleniyor
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, temiz energiye geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi azalacak. IEA, yüksek petrol fiyatları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle petrol talebinde bir azalma beklediğini bildirdi. Paris merkezli bu ajansın tahminlerine göre, petrol tüketimi önümüzdeki birkaç yıl içinde yavaşlayacak. Elektrikli araçların yaygınlaşması ve benzin kullanımının azalması petrol talebinin azalmasına neden olacak. 2024’te tüketim, önceki yıllara göre yarısı kadar artacak. Petrol tüketimi, bu on yılda nihai talep sınırına ulaşacak ve küresel petrol talebi bu on yılın sonunda zirveye ulaşacak. IEA, temiz enerjiye geçişin hız kazandığını ve birçok ülkenin fosil yakıtlardan uzaklaşma çabasında olduğunu belirtiyor. Üretim kapasitesinin artmaya devam etmesiyle birlikte, piyasaların yeterli petrol arzı sağlayacağı öngörülüyor. Tüketici ülkeler, sera gazı emisyonlarını sınırlamak ve iklim değişikliğini önlemek için fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda çaba sarf etmektedir. Petrolün şu anda varil fiyatı 75 dolar civarındadır. Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve önümüzdeki yıllarda petrol talebindeki büyüme yavaşlayacak ve duracak.
Kaynak