Sağlık

“İftardan sonra hareket edin” – Sağlık Haberleri

Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.

Vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için sahur, iftar ve iftar sonrasında mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:

“Su tüketimini ihmal etmeyin”

Prof. Dr. Budak, “Oruçla beraber vücut uzun süre susuz kalıyor, bu nedenle iftar sonrası sekiz bardak su için. Şekerli ve gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi susuz kalmanıza neden olur. Bu içecekleri hiç içmeyin, çayı ve kahveyi de şekersiz tüketin” şeklinde konuştu.

“Sahurda mutlaka yiyecek tüketin”

Prof. Dr. Budak, “Vücudu akşam iftar öğününe kadar aç bırakmamak ve enerji almak üzere sahurda mutlaka yiyecek tüketin. Peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek, çorba, sebze yemekleri, kuru meyve kompostoları ve haftada 2-3 kez bir avuç kadar fındık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, tahin helvası yemek, kanda şeker dengesini korur ve açlığı bastırır. Beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sahurda unlu ve kızartma gibi yağlı yemekler yemek vücut ağırlığınızın artmasına neden olduğundan tüketmeyin. Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin. Çok fazla tuz içermesinden dolayı turşu yemeyin. Kızarmış yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.

“İftarda mutlaka dengeli beslenin”

Prof. Dr. Budak, “İftarda çok çeşitli ve fazla miktarda besin tüketmeyin. İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edin. Öğünde bir porsiyondan fazla olmamak üzere etli yemekler, ekmek, bulgurlu yemekler, makarna, börek, salata tüketin. Kuru fasulye, nohut ve mercimekli yemekler gibi kuru baklagil yemeklerini ve balığı haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İftardan sonra özellikle portakal, mandalina gibi meyveleri her gün, sütlü tatlıları (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) haftada 2 defa tüketin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin. Şeker, kalp ve hipertansiyon hastasıysanız tatlı yerine meyve tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.

“Özellikle iftardan sonra hareket edin”

Prof. Dr. Budak, “Hareket etmek bedenin yanı sıra ruh sağlığının da korunmasında yararlıdır. Düzenli hareket etmemek vücudun yavaş çalışmasına ve ağırlığının artmasına neden olur. Bundan dolayı özellikle iftardan bir saat sonra her gün açık havada 40- 45 dakika kadar yürüyüş yapın” diye konuştu.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Ramadan is here and fasting during this month is mandatory for all able-bodied people. During this holy month, Muslims fast from dawn till dusk, and then after the sunset, they break their fast with the meal called ‘iftar.’ After a day of fasting, your body needs a quick source of energy, and that’s why people tend to overeat at iftar. However, overeating is never healthy, and it can lead to weight gain, bloating, and digestive problems.

Most people tend to stay indoors after breaking their fast and spend time with their family or friends. While spending quality time with loved ones is important, it is equally important to move and exercise after eating. Exercise is crucial for maintaining weight, regulating blood sugar levels, and keeping your heart healthy.

Here are some reasons why you should move and exercise after iftar:

1. Boosts digestion

Eating a heavy meal can make you feel lethargic and lazy, but exercise can help boost your digestion. Moving after iftar can aid in the digestion process by keeping your food moving through your digestive system.

2. Regulates blood sugar levels

After fasting for an extended period, your blood sugar levels may fluctuate. Exercise can help regulate blood sugar levels and improve overall blood sugar control.

3. Increases energy levels

While it may seem impossible to move after a long day of fasting, it can actually increase your energy levels. Exercise helps release endorphins, which are natural chemicals that boost your mood and energy levels.

4. Aids in weight management

The month of Ramadan is an opportunity to practice self-discipline and control. Exercising after iftar can help you maintain a healthy weight and keep your body in shape.

5. Strengthens the heart

Physical activity is essential for a healthy heart. Regular exercise after iftar can help ease the pressure on your heart and keep it strong.

In conclusion, moving and exercising after iftar is essential for maintaining good health during the month of Ramadan. Exercise not only aids in digestion but also helps regulate blood sugar levels, increases energy levels, aids in weight management, and strengthens the heart. So, make sure to incorporate physical activity into your daily routine after breaking your fast to stay healthy and fit.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu