Teknoloji

İlk Türk Astronot yurda döndü

 

Hostinger

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Ankara’ya döndü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır resmi X hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Ankara’ya döneceğini duyurmuştu. Bu bağlamda Gezeravcı, 12 Şubat 2024 tarihinde Ankara’ya dönüş yaptı.

Türkiye’nin tarihi uzay misyonu yolunda yaptığı en önemli atılımlardan birisini başarıyla tamamlayan Gezeravcı, 10 Şubat 2024 tarihinde ABD’nin Florida açıklarında Dünya’ya iniş yapmıştı. Uzayda 18 gün kalan astronot Alper Gezeravcı 13 test gerçekleştirdi.

Gezeravcı’yı Esenboğa Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yanındaki 13 çocukla birlikte karşıladı. Uçaktan elindeki Türk bayraklarıyla inen Gezeravcı, kendisini karşılayan çocuklar ile görüştü. Ayrıca karşılamada, TUA (Türkiye Uzay Ajansı) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye’nin ikinci astronotu olarak belirlenen Tuva Cihangir Atasever ve diğer yetkililer de yer aldı.

Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı ilk olarak 18 Ocak’ta SpaceX’in Dragon uzay aracıyla NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı. Uzay aracı 8 Şubat Çarşamba günü UUİ’den ayrıldıktan sonra 10 Şubat Cuma günü sabah saat 8:30 civarında Daytona Beach, Florida’ya inmişti.

Axiom Space tarafından sosyal medyada yapılan Alper GEZERAVCI paylaşımında ise “Ax-3 Görev Uzmanı Alper GEZERAVCI, ilk Türk astronotu olarak tarih yazıyor. Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK UZAY, gelecek nesil kaşiflere ilham veriyor.” ifadeleri kullanılmıştı. Ax-3 mürettebatı, uzay istasyonunda mikro yerçekimi araştırması da dahil olmak üzere 30’dan fazla deney yaptı. Ayrıca 50’den fazla eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. 

İlgili Olarak

İlk Türk Astronot Dünya’ya döndü

Kadriye Elif Cantürk

Makine Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi.

Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu