Teknoloji

Irak, Pakistan uçaklarıyla ilgileniyor | DefenceTurk

 

Hostinger

Irak’ın Pakistan ve Çin ortak yapımı JF-17 Thunder Block III savaş uçakları ile Super Mushshak eğitim uçağı ile ilgilendiği açıklandı.

Irak Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Korgeneral Ahmed Dawood Salman liderliğindeki üst düzey bir Irak heyeti, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşali Zaheer Ahmed Baber Sidhu’yu ziyaret etti. Yapılan ikili görüşmede Iraklı tarafın, Çin ve Pakistan ortaklığında geliştirilen JF-17 Thunder Block III savaş uçağı ile Super Mushshak eğitim uçakları ile ilgilendiği belirtildi.

Ziyaret ile ilgili Pakistan Hava Kuvvetleri resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Pakistan Hava Kuvvetleri’nin Irak Hava Kuvvetleri’ne insan kaynaklarının, bakım parametrelerinin ve operasyonel eğitimin yükseltilmesinde kapasite oluşturma yardımı sağlama konusundaki sarsılmaz desteğini yineledi. Bu bağlamda Hava Kuvvetleri Komutanı Zaheer Ahmed Baber, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin Irak Hava Kuvvetleri’ne yakın zamanda Super Mushshak eğitim uçağının ve destek ekipmanının öngörülen zaman dilimi içinde teslim edilmesi de dahil olmak üzere sağladığı somut desteğe vurgu yaptı. Irak’ın Pakistan’a yaptığı 20 milyon doları tutarındaki ödemenin ulusal hazineyi daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Her iki taraf da, özellikle gelişmiş taktik eğitim, ortaya çıkan teknolojiler ve operasyonel yeterliliklerin güçlendirilmesine odaklanarak iki ülke arasındaki mevcut askeri bağların daha da iyileştirilmesi konusunda mutabık kaldı. Iraklı heyet, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin yerlileştirme girişimlerine olan hayranlığını dile getirdi ve JF-17 Thunder savaş uçaklarının yanı sıra Pakistan Hava Kuvvetleri’nden bakım ve yaşam döngüsü desteği ile birlikte 12 adet ek Super Mushshak eğitim uçağı edinme konusunda güçlü bir ilgi gösterdi ve gelişmiş iş birliği potansiyelini vurguladı.”

JF-17 Block III Savaş Uçağı

Irak’ın Pakistan uçaklarına olan ilgisi yeni değil

Irak’ın Temmuz 2023’te Pakistan’dan JF-17 Thunder savaş uçağı alımına yönelik anlaşmayı başlatan ve başarıyla sonuçlandırdığı iddia edilmişti. The International News tarafından yapılan haberde Irak hükümetinin Pakistan’dan 12 adet JF-17 Thunder Block III savaş uçağı satın almak için 664 milyon dolarlık bir harcamayı onayladığı aktarılmıştı. Fakat Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Irak’ın şu anda JF-17 Thunder Block III savaş uçağı ile ilgilendiği aktarıldı e sipariş hakkında bilgi verilmedi..

Eylül 2021’de ise Pakistan ve Irak arasında 12 adet Super Mushshak tedarik etmek için sözleşme imzalanmıştı. 2 adet Mushshak, 6 Ocak 2024’te Bağdat üzerinde gerçekleşen askeri geçit töreni sırasında uçuş gerçekleştirmişti. Üçüncü ve dördüncü uçak ise 18 Ocak 2024 tarihinde Irak’a ulaşmıştı. Irak’a ulaşan 4 uçak Bağdat’ın güneyinde bulunan ve yeni restore edilen As-Suwayrah Hava Üssü’ndeki 205. Eğitim Filosu tarafından işletiliyor. Iraklı heyetin şimdiki ziyareti ile birlikte 12 adet daha Super Mushshak eğitim uçağının tedarik edilebileceği ifade edildi.

Irak’a Teslim Edilen Super Mushshak Eğitim Uçağı (Görsel: Aero Cadre)

İlgili Olarak

Pakistan’dan JF-17 uçaklarına nükleer seyir füzesi kabiliyeti

Türkiye ve Irak’tan Mutabakat Zaptı

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu