Irak’ta yıkılmanın eşiğindeki tarihi Kerkük Kalesi restore edilecek

Kerkük Valisi Rakan Said, Kerkük‘ün en önemli tarihi simgelerinden Kerkük Kalesi‘nin onarımına başlanacağını söyledi.
Onarım çalışmasının Irak Kültür Bakanlığı, Planlama Bakanlığı ve Kerkük’teki yerel idare tarafından ortaklaşa gerçekleştirileceğini aktaran Said, bunun için yaklaşık 20 milyon dolar tahsis edildiğini bildirdi.
“Irak’ta yıllardır devam eden çatışma ve terör olaylarından dolayı tarihi kale ihmal edildi” diyen Said, yakın zamanda hazırlıklara ve bu yılın ilk yarısından itibaren de onarım çalışmalarına başlanacağını belirtti.
Kerkük’te çok sayıda önemli tarihi mekan bulunduğuna dikkati çeken Said, kale, Osmanlı kışlası, han ve hamamların restore edilerek turizme kazandırılmasını planladıklarını aktardı.
TARİHİ KERKÜK KALESİ’NİN ÖZELLİĞİ
MÖ 884’te inşa edilen ve pek çok medeniyete beşiklik eden Kerkük Kalesi’nde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler bulunuyor.
Kerkük kent merkezinde yer alan tarihi kale, en çok Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle genişletilmiş.

Kalenin bir kısmı 1990’da Saddam Hüseyin rejimi tarafından yıkılırken, bölgenin ilk sakinleri olan Türkmen aileler de zorla göç ettirilmiş.
Doğa olayları ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmanın eşiğine gelen tarihi kalede Danyal, Huneyin ve Üzeyir Peygambere ait olduğu söylenen kabirler de yer alıyor.
Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük kenti, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehir olarak bilinmektedir. Şehirde bulunan tarihi Kerkük Kalesi, tarihi dokusunun yanı sıra stratejik konumu nedeniyle de oldukça önemlidir. Ancak maalesef yıllar içinde terör ve çatışmalar nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Ancak yeni bir gelişmeyle birlikte Kerkük Kalesi, uzun bir süredir beklenen restore edilmesi ile yeniden eski ihtişamına kavuşacak.
Tarihi Kerkük Kalesi, yakın tarihte yapılan araştırmalara göre, 12. yüzyılda Selçuklu İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. İki bin yıllık bir geçmişe sahip olan kale, tarih boyunca birçok kez el değiştirmiş ve farklı medeniyetlerin izlerini taşımaktadır.
Ancak son dönemde yaşanan terör ve çatışma olayları nedeniyle Kerkük Kalesi, büyük hasar görmüştür. Yapılan incelemelerde, kaledeki bazı bölümlerin tamamen yıkıldığı, duvarların çökmek üzere olduğu ve kalenin büyük ölçüde tahrip olduğu tespit edilmiştir.
Ancak Irak Kültür Bakanlığı, yakın zamanda yaptığı bir açıklamayla, Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi için çalışmalara başlayacaklarını duyurdu. Restorasyon sürecinin, bölgedeki güvenlik koşullarının müsait olması durumunda başlatılacağı belirtildi.
Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi, Irak’ın kültürel mirasına büyük bir katkı sağlayacak. Ayrıca, turizm açısından da büyük bir potansiyel taşıyan kale, yeniden inşa edilerek ziyaretçilerin ilgisini çekecek bir mekan haline gelecektir.
Irak, son yıllarda yaşadığı zorlu süreçler nedeniyle kültürel mirasını koruma konusunda büyük sıkıntılar yaşamıştır. Ancak Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi gibi adımlar, ülkenin kültürel zenginliğine sahip çıkması ve dünya ile paylaşması açısından son derece önemlidir.
Ülkede huzur ve güvenliğin sağlanması için uluslararası toplumun desteği özellikle Irak’ın tarihi alanlarının korunması için de son derece önemlidir. Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi, bu konuda atılan somut adımlardan biridir ve umut vericidir.