Teknoloji

İran Ordusu’na ana muharebe tankı teslimatı

 

Hostinger

İran Kara Kuvvetleri’ne Karrar ana muharebe tankı teslimatı gerçekleştirildi.

İran Kara Kuvvetleri’ne (NEZAJA) Karrar (T-72F) ana muharebe tankı teslimatı gerçekleştirildi. Sosyal medya üzerinden paylaşılan görsellerde tankların Khuzestan Eyaleti’nde bulunan 92. zırhlı tümene götürüldüğü görülmekte. Bu bağlamda 5 adetten fazla tankın teslimatının gerçekleştirildiği bildiriliyor.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre yeni T-72F tankı, İran’ın yerli savunma yeteneklerinin bir kanıtı. Sovyet dönemi T-72 tanklarının geliştirilmiş bir versiyonunu temsil eden bu tanklar, patlama panelleriyle (blowout panel) donatılmış ve yeni hazırlanmış bir tarete sahip. Yüzeysel olarak Rus T-90M’ye benzeyen bu tanklar, Karrar programı kapsamında İran mühendisliğinin ürünü.

İran Kara Kuvvetleri (NEZAJA), İran Devrim Muhafızları’nın varyantında mevcut olan uzaktan komutalı silah sistemi gibi özelliklerden yoksun, daha uygun maliyetli bir varyantı teslim aldı. Yapılan bu modernizayon, savunma önlemlerinin ötesine geçerek, atış kontrol sisteminin önemli bir revizyonunu da kapsıyor.

Karrar ana muharebe tankı

Karrar ana muharebe tankı, İran savunma sanayii tarafından geliştirilmiş ve üretilmiştir. Tank ilk olarak 2016 yılında görücüye çıkmıştır. Askeri uzmanların görüşüne göre Karrar, Sovyet yapımı T-72’nin şasisine dayanıyor olsa da yeni bir taret ile donatılmış olması önemli bir özellik olarak değerlendiriliyor. Karrar, 125 mm’lik yivsiz topa sahiptir ve güdümlü tanksavar füzeleri de dahil olmak üzere bir çok temel mühimmatı ateşleyebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Karrar, sürücü gövdenin ön kısmında, taret ortada ve güç paketi arkada yer alacak şekilde üç bölmeden oluşmaktadır. Tarette topçunun solda, komutanın ise sağ kısımda yer alması planlanıyor. Ayrıca Karrar, gövde ve taretin ön kısmında Patlayıcı Reaktif Zırh (ERA) bulunan, kimyasal enerji ve kinetik enerjili mermilere karşı koruma sağlayan yeni bir zırh dizaynı içeriyor. Taretin çatısı ise özel olarak ek zırh ile korunuyor.

Genel Özellikleri

  • Tasarımcı ve Üretici Ülke: İran
  • Teçhizat: 125 mm top ve 7.62 mm makineli tüfek
  • Donanımlar: Gece görüş ekipmanı, NBC koruma sistemi, lazer mesafe ölçer, balistik bilgisayar, elektro-optik atış kontrol sistemi, dijital kontrol panelleri ve savaş alanı yönetim sistemi
  • Mürettebat Sayısı: 3
  • Zırh: Taret için karma zırh, gövde için ERA ve tel kafes zırhı
  • Hız: 70 km/s
  • Menzil: 550 km
  • Ağırlık: 51.000 kg
  • Boyutlar: Uzunluk 6.8 m; Genişlik 3.5 m; Yükseklik: 2.3 m

İlgili Olarak

İran Ordusu T-72 tanklarını modernize ediyor

İran’ın yerli eğitim uçağı Yasin’den ilk uçuş

Kadriye Elif Cantürk

Makine Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi.

Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu