Teknoloji

İran terör örgütü PKK’ya hava savunma füzesi sağlıyor

 

Hostinger

Middle East Eye tarafından yapılan haberde İran’ın terör örgütü PKK’ya füze teslim ettiği iddia edildi.

Middle East Eye tarafından yapılan haberde İran’ın yakın zamanda terör örgütü PKK’ya füze teknolojisi teslim ettiği iddia edildi. Yapılan habere göre, İran yerel olarak geliştirdiği ‘358 karadan havaya füzelerini’ Irak üzerinden terör örgütü PKK’ya teslim ediyor.

2024 Mayıs ayında terör örgütü PKK’ya yakın hesaplarca Türk İHA’sının düşürüldüğü iddia edilmişti. Middle East Eye’a göre, İHA’ların terör örgütü tarafından ‘düşürülmesini’ İran’dan sağlanan füzeler sağladı. Ayrıca ‘358 karadan havaya füzeleri’ aynı zamanda kamikaze drone olarak da faaliyet gösterebilmekte.

Uzmanlardan ikisi bu füzelerin nispeten yavaş bir mühimmat olduğunu bu nedenle roket motoru olmaması nedeniyle görüntülerde görünmeyebileceğini de belirtti. İsmi açıklanmayan bir uzman ise Middle East Eye’a, “Bu jet güdümlü bir füze. Çok yavaş uçuyor ve roket güdümlü olmadığı için ıskalarsa geri dönüp hedefi tekrar vurmaya çalışıyor.” dedi.

358 Karadan Havaya Füzesi (Görsel: VPK.name)

PKK ile İran’ın bağları

Bununla birlikte Middle East Eye’nın temas kurduğu PKK’ya yakın bir Iraklı kaynak ise İran’ın füze sistemini parçalar halinde terör örgütüne sağladığını ve daha sonra PKK’nın bunları Irak içerisinde birleştirdiğini iddia etti. Iraklı kaynağa göre bu süreç yaklaşık iki yıldır sürüyor.

İki uzman, Türk İHA’ların sıklıkla yüksek irtifalarda uçtuğu göz önüne alındığında PKK’nın füzeyi çalıştırmak için bir radar sistemine veya benzer bir teknolojiye ihtiyaç duyacağını belirtti. Ayrıca İran’ın yanı sıra, Irak’taki Türk İHA’ların konum bilgisini verebilecek tek kuruluşun da ABD olduğunu öne sürdüler. Üçüncü uzman ise “Teknolojinin İran’dan transfer edilmesi gerekiyor. PKK bu teknolojiyi kullanmak için teknik ekip kurmuş olabilir.” ifadelerini kullandı.

İran ise PKK’nın faaliyetlerine göz yumulduğu ve örgüte silah tedarikine dair iddialarını kesin bir dille reddediyor. Middle East Eye’a konuşan Türk yetkililere göre ise PKK’nın üst düzey kadroları Türkiye’nin düzenlediği operasyonlar sonucunda İran tarafına sığınarak kurtuldu. Ayrıca adı belirtilmeyen Türk güvenlik kaynaklarına göre de İran’ın hem Türkiye’ye hem de Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı PKK ile bağlarını giderek güçlendirdiğini belirtti.

358 Karadan Havaya Füzesi (Görsel: Clash Report)

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de İran’a dikkat çekmişti

Geçtiğimiz mayıs ayında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler CNN Türk’e verdiği bir röportajda PKK ve İran ile ilgili önemli mesajlar vermişti. Bakan Güler röportajda özellikle şunları vurgulamıştı:

“Bizim yüzyıllardır dostumuz, komşumuz ve yüzyıllarca daha dost ve komşu kalmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. İranlı dostlarımızla geçenki başka bir konuşmada ifade ettim; İranlı dostlarımız maalesef PKK’lı teröristlere karşı bizimle aynı paralelde bakmıyor açıkçası. İranlı dostlarımızla konuşuyoruz ‘Bak kardeşim şu noktadan karşıya geçtiler, şuraya gittiler takip ediyoruz. İHA’dan, SİHA’dan bakıyoruz. İranlı dostlarımız cevap veriyor ‘Biz oraya baktık orada hiç kimse yok’. Bu hoş bir yaklaşım değil. Tabii ki rahatsızız. Tabi bizim dostluğumuz baki. Ben inanıyorum ki İranlı dostlarımız da yani PKK’yla aslında başlarına bela olacağını farkındalar ama inşallah bakalım bir çözüm bulacaklardır diye düşünüyorum.”

İlgili Olarak

AKINCI TİHA, İran Cumhurbaşkanı’nı arama faaliyetlerine katılıyor

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu