İstanbul barajlarının doluluk oranı 23 Mart! Son yılların en düşük seviyesi…

İstanbul’da yağış miktarlarının beklenenin altında kalmasının ardından kentteki barajların doluluk oranı merak konusu oldu. İSKİ verilerine göre İstanbul’da barajların doluluk oranı son yılların en düşük seviyesinde.
İSKİ Mart 2023 İstanbul baraj doluluk oranlarını paylaştı. Paylaşılan detaylara göre İstanbul barajlarında son 9 yılın en düşük seviyesinin görüldüğü gözlemlendi. 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da deprem tehlikesinin gölgesinde alarm veren yeni bir tehlike var. Son rakamlar masaya yatırıldığında adeta tehlike çanları çalıyor. Yağmur ve kar yağışı sınırlı olunca barajlardaki doluluk oranları da beklenenin çok gerisinde kaldı. İSKİ verilerine göre 20 Mart Pazartesi İstanbul barajlarının doluluk oranı %36.63 olarak ölçüldü. Öte yandan İstanbul’da geçmiş yıllara kıyasla yağış oranı da düşüşe geçti.
İSTANBUL BARAJLARININ DOLULUK ORANI 23 MART
23 Mart Perşembe İstanbul barajlarının doluluk oranı %37.02 olarak ölçüldü. İstanbul Alibey barajı yüzde 11.03, Büyükçekmece barajı yüzde 30.01, Darlık barajı 46.57, Elmalı barajı 32.42, Istrancalar barajı yüzde 37.19, Kazandere barajı yüzde 8.64, Ömerli barajı yüzde 55.22, Pabuçdere barajı yüzde 9.35, Sazlıdere barajı yüzde 32.07 ve Terkos barajı 31.68 doluluk oranlarına sahip.
Türkiye kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldı: Uzmanlardan önemli uyarılar
Kaynak Link: NTV/CNN
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
İstanbul Barajları, Boğaziçi ve Marmara Denizi arasında yer alır ve şehrin içme suyunu sağlamak için önemlidir. Ancak son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle barajlardaki su seviyesi düşüyor. Bu yılın Mart ayında, barajların doluluk oranı son yılların en düşük seviyesi olarak kaydedildi.
23 Mart 2021 tarihinde İstanbul’daki 11 barajın doluluk oranı %20,85 olarak açıklandı. Bu oran, normal seviyelerinin çok altında ve şehir için endişe verici bir durum. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), barajların doluluk oranını sürekli olarak izlemekte ve su kullanımını yönetmekte. Bu yılın Mart ayındaki baraj doluluk oranını takip ederek, su ihtiyacını karşılamak için önlemler alabilirler.
İstanbul’da son yıllarda artan iklim değişikliği, yağışların azalması ve sıcaklıkların yükselmesi nedeniyle su kaynaklarına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca şehrin nüfusu arttığından, su talebi de artıyor. Bu sorun, sadece İstanbul’a özgü bir sorun değil, tüm dünyada ciddi bir kaynak tükenmesi sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul Barajlarındaki su seviyelerinin düşük olması, şehirde su kıtlığına neden olabilir. İSKİ, su kullanımını düzenleyerek, sadece acil durumlarda kullanıma açık olan su kaynaklarını kontrol altında tutuyor. Halkın da, sürdürülebilir bir şehir için su kullanımı alanında bilinçli olması gerekiyor.
İstanbul’da yaşayanlar, su tasarrufu yaparak şehirdeki su kaynaklarını koruyabilirler. Basit fakat etkili yöntemlerle, evlerde su kullanımını azaltabilirler. Duş süresini kısaltmak, muslukları sıkıca kapamak, yıkama makinelerini tam kapasiteyle çalıştırmak, sadece ihtiyaç duyulduğunda çamaşır yıkamak, sürdürülebilir ve bilinçli bir su kullanımı sağlayabilir.
Sonuç olarak, İstanbul Barajlarının doluluk oranındaki düşüş, iklim değişikliği, nüfus artışı ve bilinçsiz su kullanımı gibi birçok faktörden kaynaklanıyor. Ancak, İstanbul halkı ve yönetime, su kaynaklarını korumak için birlikte çalışarak, sürdürülebilir bir şehir yaratma yolunda önemli adımlar atabilirler.