Ekonomi

İşte 2022 yılının çok kazanan ve kaybeden kripto para birimleri!

Kripto para piyasası için 2022 yılı oldukça çalkantılı bir yıl oldu. Endüstride meydana gelen siber saldırılar, iflaslar ve küresel çaptaki yüksek enflasyon oranları nedeniyle kripto para piyasası derinden sarsıldı. Özellikle Terra ekosisteminde yaşanan çöküş, yılın rekor hack’i olan Ronin köprüsünde meydana gelen 650 milyon dolarlık saldırı ve FTX borsasının iflasının ardından domino etkisiyle pek çok kripto şirketinin iflas etmesi hem kriptolara hem de yatırımcılara geri dönüşü olmayan zararlar verdi. Başta Bitcoin olmak üzere son bir yılda birçok kripto para biriminde yüzde 60’ın üzerinde kayıplar meydana geldi.  

Cointelegraph ise 2022 yılında en fazla değer kaybeden ve kazanan 5 kripto para birimini sizler için derledi. 

2022’nin en iyi performans gösteren 5 kripto para birimi

1. GMX (GMX)

  • Yıllık getiri: Yüzde 85
  • Sektör: Merkeziyetsiz borsa
  • Toplam piyasa değeri: 379,4 milyon dolar

Merkeziyetsiz bir borsa ekosistemi olan GMX, bir yardımcı program ve yönetişim token’ı olarak hizmet veriyor. GMX, son bir yılda stablecoin’ler hariç, ilk 100 kripto para birimi arasında en iyi performansı gösteren token oldu. 

GMX fiyatındaki artış, ayrıca 2022 yılında Binance ve Huobi borsalarında listelenmesiyle birlikte daha da ivme kazandı. Buna ek olarak, GMX fiyatı geçtiğimiz kasım ayında merkeziyetsiz borsalar arasında en büyük rakibi olan Uniwap’ı günlük işlem ücretlerinde geride bırakmasıyla büyük bir ralliye imza attı. 

Yıllık olarak GMX fiyat performansı. Kaynak: CoinMarketCap

2. Trust Wallet Token (TWT)

  • Yıllık getiri: Yüzde 69
  • Sektör: Ödeme platformu
  • Toplam piyasa değeri: 570 milyon dolar

Trust Wallet Token (TWT), Trust Wallet ekosisteminde bir yardımcı program ve yönetişim tokne’ı olarak hizmet veriyor. TWT, özellikle 2022 yılında kripto pazarının geri kalanıyla birlikte daha düşük seviyelerde işlem gördü. TWT, aynı GMX’te olduğu gibi, geçtiğimiz kasım ayında yukarı yönlü bir ivme yakaladı ve yılın en fazla değer kazanan kripto para birimleri arasında ikinci sıraya yerleşmeyi başardı. 

TWT/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

FTX’te meydana gelen çöküşle birlikte yatırımcılar merkezi borsalara olan güvenlerini kaybetti. Cointelegraph’ın da bildirdiği üzere, FTX krizi yatırımcıların varlıklarını merkezi borsalardan Trust Wallet gibi bireysel saklama cüzdanlarına transfer etmelerine neden oldu. Bununla birlikte yatırımcıların fonlarını bireysel saklama cüzdanlarına aktarmasının TWT fiyatını tetiklemiş olabileceği düşünülüyor. 

3. Unus Sed Leo (LEO)

  • Yıllık getiri: Yüzde 2,5
  • Sektör: Merkezi Borsa 
  • toplam piyasa değeri: 3,44 milyar dolar

Unus Sed Leo (LEO), iFinex ekosisteminin yerel kripto para birimidir. LEO paritesi, genel olarak Bitcoin (BTC) ve Ethereum’daki (ETH) yüzde 60’lık değer kayıplarının yanı sıra çok az bir değer kaybı ile yılı kapatmaya hazırlanıyor. LEO, haberin çevrildiği yayın saati itibarıyla da son yılda yüzde 2,5 değer kazanmış durumda. 

LEO/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

Bununla birlikte LEO’nun iFinex’in teminatlandırılmış bir token’ı olması, diğer üst düzey varlıklardan daha iyi performans göstermesinin sebepleri arasında yer alıyor.

Haberin üst fotoğrafının altındaki linke tılayın ya da buradaki linki takip edin. 

4. OKB (OKB)

  • Yıllık getiri: Yüzde -25,6
  • Sektör: Merkezi borsa
  • Toplam piyasa değeri: 1,38 milyar dolar

OKB, OKX borsasının yerel kripto para birimidir. OKB, kullanıcılara işlem ücretlerinde indirimler, OKX’in ilk borsa teklifi (IEO) platformuna erişim ve borsada listelenecek token’lar için oy hakı sağlamaktadır.

OKB, geçtiğimiz haziran ayında yaklaşık 9,50 dolar seviyelerinde işlem görürken dibe vurmasının ardından yüzde 150’lik bir toparlanma yaşadı. Her ne kadar piyasada büyük bir olay yaşanmış olmamasına rağmen OKB fiyatının spekülasyonlar üzerine yükselmiş olabileceği tahmin ediliyor. 

OKB/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

5. The Open Network (TON)

  • Yıllık getiri: Yüzde -33,5
  • Sektör: Akıllı sözleşme
  • Toplam piyasa değeri: 3,52 milyar dolar

The Open Network, Telegram kurucuları Nikolai ve Pavel Durov tarafından geliştirilen bir Katman 1 blokzinciri ekosistemidir. Yerel kripto para birimi TON, 2022’nin çoğunda diğer en iyi kripto varlıklarıyla aynı oranda düşüş eğilimindeydi, ancak yılın bitmesine çok az bir süre kala etkileyici bir şekilde toparlanmayı başardı. 

TON/USD ‘nin yıllık oranda fiyat performansı. Kaynak: CoinMarketCap

TON’un toparlanma süreci arka arkaya iyimser haberlerle aynı zamana denk geldi. Geçtiğimiz ekim ayında Telegram, kullanıcı adlarını açık artırmaya çıkarmak için The Open Network kullanacağını duyurmuştu. Benzer şekilde Open Network, önümüzdeki ay faaliyet vermeye başlayacak olan, Telegram kullanıcılarının uygulama içi kripto para alıp satmalarına izin veren bir bot oluşturdu. 

Ne var ki TON, son birkaç ayda gelen olumlu haberlere rağmen yıllık oranda yüzde 33,5’lik bir değer kaybına uğradı. 

İlginizi çekebilir: İşte 2022 yılında Google’da en çok aratılan ilk 5 kripto para!  

2022’nin en kötü performans gösteren 5 kripto para birimi

1. Terra (LUNA)

  • Yıllık performans: Yüzde -99,99
  • Sektör: Akıllı sözleşme
  • Toplam piyasa değeri: 604 milyon dolar

Terra’nın (LUNA) geçtiğimiz mayıs ayında yüzde 99,99 oranında değer kaybetmesiyle birlikte tüm kripto para piyasası sekteye uğradı. Terra ekosisteminin çökmesi, algoritmik stablecoin’i TerraUSD’nin (UST) sabit değerini kaybetmeye başlamasıyla meydana geldi. Terraform Labs’in çöküşü, ayrıca kripto tarihinin en büyük çöküşü olarak nitelendirildi. 

LUNA/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

2. FTX Token (FTT)

  • Yılllık performans: Yüzde -98
  • Sektör: Merkezi borsa
  • Toplam piyasa değeri: 307 milyon dolar

FTX token, FTX borsasının yerel kripto para birimidir. FTX token, geçtiğimiz kasım ayında likidite sorunları sebebiyle iflas etti.  

FTT/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

Bununla birlikte FTX token, hala birkaç borsada işlem görmeye devam ediyor.  

3. Solana (SOL)

  • Yıllık performans: Yüzde -93,35
  • Sektör: Akıllı sözleşme
  • Toplam piyasa değeri: 4,11 milyar dolar

Katman 1 blokzincir protokolü olan Solana, 2022 yılı boyunca kötü haberler eşliğinde sürekli olarak düşüş yaşamaya devam etti. Son bir yıl içerisinde 6 defa ağ kesintisi yaşayan Solana için 2022 yılı beklediği gibi geçmedi. 

SOL/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

4. Axie Infinity (AXS)

  • Yıllık performans: Yüzde -93
  • Sektör: Oyun/Metaverse
  • Toplam piyasa değeri: 775 milyon dolar

Axie Infinity (AXS), bir oyna-kazan (P2E) oyun ekosistemi olan Axie Infinity için yönetişim token’ı olarak hizmet ediyor. AXS, genel olarak 2022 yılında sürekli olarak bir düşüş eğilimindeydi. Özellikle geçtiğimiz mart ayında Axie Infinity’nin blokzinciri Ronin köprüsünde meydana gelen 650 milyon dolarlık siber saldırı sonucu düşüş eğilimi daha da hız kazandı.

AXS/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

Bununla birlikte AXS son bir yıl içerisinde yüzde 93’lük değer kaybı ile kripto ayı piyasasında en çok değer kaybeden kripto varlıklardan bir tanesi oldu. 

5. The Sandbox (SAND)

  • Yıllık performans: Yüzde -92.50
  • Sektör: Oyun/Metaverse
  • Toplam piyasa değeri: 690 milyon dolar

Axie Infinity gibi, The Sandbox da (SAND) kullanıcıların NFT’leri ve The Sandbox’ı kullandığı ve oyun becerilerini oluşturabilecekleri, sahip olabilecekleri ve para kazanabilecekleri sanal bir platformdur. Ne var ki DappRadar verilerine göre, SAND ilk piyasaya sürüldüğünde ortaya koyduğu performans ile şu an ki performansı arasında büyük bir uçurum mevcut. The Sandbox’ın şu anda toplamda 500 aktif kullanıcısı bulunuyor. 

The Sandbox’a olan düşük katılım ise aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi, SAND fiyatını büyük ölçüde etkiledi ve 2022 yılında yüzde 93,50 değer kaybetmesine neden oldu. 

SAND/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak: TradingView

Öte yandan son bir yıl içerisinde yüzde 90’ın üzerinde değer kaybeden kripto para birimleri arasında ise Fantom (FTM), Avalanche (AVAX), Algorand (ALGO), Decentraland (MANA) ve BitTorrent (BTT) yer aldı. 

*Bu haberde paylaşılan tüm görüşler ve ifadeler, yalnızca yazara aittir ve ‘Cointelegraph.com’un görüşlerini yansıtmaz. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir; bu nedenle yatırım kararı verirken kendi araştırmanızı yapmanızı öneririz.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: Cointelegraph

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu