Teknoloji

KAAN’da hedef Block 30’da yerli motor

 

Hostinger

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, milli muharip uçak KAAN’ın test süreci ve üretim planlamasına ilişkin detayları açıkladı. Görgün, alt sistemlerin entegrasyonundan seri üretim takvimine kadar birçok konuda bilgi verdi.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, KAAN savaş uçağı projesi kapsamında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Görgün, uçağın ilk prototipinin üretildiğini ve iki uçuş gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Görgün, şunları söyledi:

“KAAN’ın ilk prototipi üretildi ve iki defa uçtu. Yani kendini uçan bir savaş uçağı üreten bir ülke konumuna geldik. Tabi o ilk uçuş hepimiz için büyük bir motivasyondu, heyecandı, mutluluktu, gururdu. Ama onunla bitmiyor tabi. O uçağın uçması yetmiyor.”

Alt sistemlerin entegrasyonu sürüyor

Haluk Görgün, uçağın yalnızca uçmasının yeterli olmadığını, radar, elektro-optik sistemler, görev bilgisayarları ve silah sistemleri gibi birçok alt sistemin entegrasyonunun gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bütünleyici entegre olacak alt sistemleri, bunların görev bilgisayarları, uçağa entegre edilecek silah sistemleri. Bu silah sistemleri o kadar farklılaşıyor ki hava-hava mühimmatları, hava-yer mühimmatları vesaire. Bunların hepsi beraber bütünleşik olarak tamamlandığında KAAN’ı tamamlamış ve envantere teslim ediyor olacağız.. Biz şimdi bunların her birini başlattık, devam ediyoruz.”

Altı prototip uçak üretilecek

Görgün, KAAN projesi kapsamında TUSAŞ’a altı adet prototip uçak siparişi verdiklerini ve bu uçakların farklı testlerde kullanılacağını belirtti.

“6 tane KAAN uçağının prototipi için TUSAŞ şirketimize siparişi verdik. TUSAŞ şirketimiz bu 6 prototip uçağı farklı testleri, paralel zamanlarda yapıp hızlıca seri üretim fazına geçebilmek için üretmeye başladılar.”

Yoğun test süreci planlanıyor

Haluk Görgün, prototip uçaklarla yapılacak testlerin çeşitliliğine dikkat çekti. Testler arasında rüzgar, çevresel etki, aviyonik, hızlandırma ve hareket sistemlerine yönelik denemelerin yer alacağını söyledi.

KAAN Savaş Uçağı
KAAN Savaş Uçağı

“Bir çok test var. Rüzgar testi var. Çevresel etki testleri var. Aviyonik testler var. Hızlandırma, pistten hızlı koşu testi var. Eğleyicilerin, hareketlendiricilerin testleri var vesaire. Bunların her birinin yapılması gerekiyor. Neticede insanlı bir savaş uçağı. Kendini ispatlaması gerekiyor, o testleri geçmesi gerekiyor.

Bunların hızlı yapılabilmesi için birden fazla prototip uçak üretilmesi için sipariş verdik. Ama aynı zamanda seri üretim içinde biz ilk blok üretilecek uçaklar için, 20 tane blok uçak için de yine şirketimizin önünü açtık. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor.”

Hedef: 2028 yılı sonunda teslimat

Savunma Sanayii Başkanı, test ve üretim sürecinin ardından KAAN uçaklarının 2028 yılı sonuna kadar Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesinin hedeflendiğini duyurdu.

“Bu prototip uçaklar tamamlandıktan sonra bizim hedefimiz, 2028 yılının sonuna doğru Hava Kuvvetleri’mize uçaklarımızı teslim etmek.”

Alt sistemlerde yerlilik vurgusu

Uçakta kullanılacak elektro-optik, radar ve silah sistemlerinin hem dahili hem harici kompartmanlarda yer alacağını belirten Görgün, bu sistemlerin de eş zamanlı geliştirildiğini aktardı.

“Elektro-optik sistemleri, radar sistemleri, silah sistemleri, dahili ve harici kompartmanlarda kullanılacak hem algılayıcılar hem silahların hazır olması hedefiyle çalışılıyor.

KAAN projesinde yaklaşık 600 firma çalışıyor. Bunların her biri gece gündüz yetiştirebilmek için gayretle sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyorlar.”

KAAN 2032'de yerli motorla uçacak

Block 30 ve Block 40 hedefleniyor

Haluk Görgün, KAAN’ın ilerleyen fazlarında üretilecek uçakların kabiliyetlerinin farklı olacağını ve Block 30 ile Block 40 seviyelerinde yerli motorla uçan uçakların hizmete alınmasının planlandığını açıkladı.

“Bu ilk prototiplerden sonra tabii birkaç fazla biz bu uçakları teslim ediyor olacağız. Her bir fazdaki uçağın kabiliyeti ve yetkinliği farklı olacak. Onun için bazı uçaklar, bazı ortamlarda kullanılabilecek. Ama en son geleceğimiz Block 30, Block 40’lar seviyesine geldiğimizde hem yerli ve milli motorumuzu takmış, üretmiş ve onunla beraber uçuruyor olacağız.

KAAN uçağı planlandığı şekilde üretimi şirketlerimiz tarafından, TUSAŞ’ımızın ana yükleniciliğinde devam ediyor.”


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / HaberTürk


&nbsp
savunmasanayist-banner



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu