Kültür & Sanat

Kalemtıraş Nasıl Yazılır? Kalemtıraş TDK Doğru Yazılışı… Kalemtıraş Mı Kalemtraş Mı?

Kalemtıraş Nasıl Yazılır?

 Özellikle öğrencilerin ihtiyacını en iyi şekilde gideren bu ürün, bitişik olarak ele alınır ve yazılır. Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır.

 Kalemtıraş TDK Doğru Yazılışı

 Türk Dil Kurumu’na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır. Sözlük anlamı doğrultusunda ise Kurşun kalemlerin ucunu açmaya yarayan bir adet olarak öne çıkar. Aynı zamanda ayrı yazarak yaygın yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir.

 Kalemtıraş (doğru)

 Kalem traş (yanlış)

 Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi doğru yazılması gereken durum bitişik olarak kalemciler şeklidir. Ayrı yazılması ile beraber farklı bir anlamı ortaya çıkarır ve bütün olarak öne çıkan anlamı bozulur.

 Kalemtıraş mı Kalemtraş mı?

 Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan kalemtıraş, kalemleri açmak için değerlendirilen bir alettir. Bu doğrultuda yazımı ve okunuşu noktasında ise bitişik olarak ele alınması gereken kelimeler içerisinde yer alır. Kalem ile beraber tıraş kelimelerin bir araya gelmesi üzerinden, kalemin düzgün bir şekilde tıraş edilmesi biçiminde anlam ortaya çıkar. Diğer yandan tıraş kelimesi için arada ‘ı’ harfinin bulunması gerekir. Ancak ayrı yazılması taşıdığı bu anlamı bozarak etkisini kaybeder. Özellikle bu tür kelimelerin bir arada kullanılması Türk Dil Kurumu dahilinde mecburidir. Yazım hatası yapılmaması için kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır.

Kalender Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kalender Kime Denir?

Kalender Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kalender Kime Denir?

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Kalemtıraş, kalemlerin ucu kırıldığında veya sivriliklerinin bozulduğunda yeniden şekillendirilmesi için kullanılan bir araçtır. Bu araç, kalemin açısına bağlı olarak, kalemin ucunu farklı şekillerde şekillendirebilir. Kelimenin yazılışında, kullanımı yaygın olan iki farklı yazım şekli bulunur. Bu yazım şekilleri arasında bir hatalı, diğeri doğru olan yazım şekli mevcuttur. Bu yazıda, kalemtıraş nasıl doğru yazılır sorusuna yanıt arayacağız.

TDK Doğru Yazılışı

Türk Dil Kurumu’na göre, kelimelerin doğru yazımı için resmi bir yazım kılavuzu mevcuttur. İşte, Kalemtıraş kelimesinin TDK’ya göre doğru yazımı:

Kelimenin doğru yazılışı “Kalemtıraş” şeklindedir. Bu yazım şekli, kelimenin kökenine dair çıkarsama yaparak oluşturulmuştur. Kelimenin “kalem-tıraş” olarak ayrılması ve “kalem” kelimesinin sözcüğü belirleyen olarak kullanılması, kelimenin “Kalemtıraş” şeklinde yazılmasını gerektirir.

Kalemtıraş Mı Kalemtraş Mı?

Yazımda etkili olan bir diğer faktör, kelimenin halk arasındaki kullanımıdır. Kalemtraş kelimesi de toplumun bir bölümü tarafındanğına yer verilir. Ancak bu kullanım TDK standartlarına uygun değildir. Doğru olmayan bir kullanım olarak kabul edilir.

Sonuç olarak, kalemtıraş kelimesi, TDK yazım kılavuzuna uygun olarak “Kalemtıraş” şeklinde yazılmalıdır. Kelimenin kaç harfli olduğuna dikkat ederek, yazım şeklini doğru şekilde kullanmak; okunabilirliği artırır ve Türkçe’nin doğru kullanımına katkı sağlar.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu