Kültür & Sanat

Kanadalı şarkıcı Jully Black milli marştaki bir kelimeyi neden değiştirdi? – Son Dakika Magazin Haberleri

Kanada, ülkedeki yerel halklara yönelik asimilasyon ve hegemonya geçmişine sahip bir ülke. Son yıllarda ise yerli ve yerli olmayan halk ile hükümet arasındaki ilişkilerin yeniden geliştirilmesine yönelik uzlaşma çağrıları artıyor.

Marşın sözlerinde yapılan değişiklik ise yerli halk da dahil geniş kitleler tarafından övgüyle karşılandı. Manitoba Üniversitesi’nde yerli halk çalışmaları profesörü olan Niigaan Sinclair, Black’in kendisine verilen fırsatı yerli halka dikkat çekmek üzere kullandığını belirtti. Kendisi de Anishinaabe yerli topluluğına mensup olan Sinclair, “Her Kanadalı için bir model olmalı” dedi ve şöyle devam etti:

“Milli marş, tıpkı bayrak, yasalar ve politikalar gibi, temelinde yerli halklar olarak bizi ezmek için kullanıldı. Buna ne kadar çok meydan okuyabilirsek o kadar iyi.”

Ancak Sinclair, Kanada’da yaşayan yerli halkın yaşam kalitesini artırmanın, milli marş sözlerinde yapılacak bir değişiklikten daha önemli olduğunu da vurguladı:

“Kanadalılar, marştaki tek bir kelimeyi değiştirmekten daha çok, yerli halkın her gün maruz kaldığı baskı ve şiddeti önemsemeli.”

DEĞİŞİKLİĞİ ELEŞTİRENLER DE OLDU

Sözlerde yapılan değişiklik bazıları tarafından da eleştirildi.
Toronto Sun gazetesi köşe yazarı Lorrie Goldstein, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Kanada, ne zaman doğmuş olursa olsun, Kanada’da doğan herkes için ‘anavatan’dır” diye yazdı.

Black ise eylemiyle alakalı geri dönüşlerden memnuniyet duyduğunu, çünkü konuşulması gereken şeylerin artık konuşulmaya başlandığını söyledi.

100 yıl önce kaleme alınan marşta yer alan “tüm oğullarının emri” sözü, 2018 yılında cinsiyetsiz bir ifade kurmak üzere “hepimizin emri” olarak değiştirilmişti.

Kanada Senatosu, değişikliği “‘Ey Kanada’ artık hepimizi temsil ediyor” diyerek duyurmuştu. Şimdi ise pek çokları Black’in gayriresmi değişikliğinin kalıcı olmasını umuyor.

Değişiklik en azından Black için artık kalıcı:

“Marşı artık başka türlü söyleyemem.”

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu