Kanada’nın F-35 iptali Bombardier’i riske atar mı?

Bombardier CEO’su Eric Martel, Kanada’nın 88 adet F-35 savaş uçağı alımına ilişkin 19 milyar Kanada doları (yaklaşık 13,30 milyar ABD doları) tutarındaki anlaşmayı iptal etmesi halinde, ABD’nin şirketin sözleşmelerini hedef alabileceğini söyledi.
Martel yaptığı açıklamada, “Etkili bir şekilde hedef alınabiliriz. Endişem bu.” dedi.
Ekim ayında Bombardier, ABD Hava Kuvvetleri’ne 65 milyon dolar değerindeki bu anlaşma kapsamında sekizinci uçağın teslim edildiğini duyurmuştu.
Trump’tan yeni gümrük vergisi tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalatlara %25 gümrük vergisi uygulanacağını ve 2 Nisan’da yeni sektör bazlı tarifeler getirileceğini belirtti.
Kanada Savunma Bakanlığı, yeni Başbakan Mark Carney’in talebi doğrultusunda, ilk 16 adet F-35 savaş uçağı için fon ayrıldığını ancak “değişen ortam” nedeniyle anlaşmanın gözden geçirildiğini açıkladı.
Martel, “Ben burada Bombardier’i savunmak için bulunuyorum, ancak yeni başbakanın neden bu soruları sorduğunu anlıyorum.” diyerek, sektördeki ticaret savaşlarının yarattığı karmaşıklığa dikkat çekti.
USMCA anlaşması ve Bombardier’in stratejisi
Trump’ın ithalat vergisi tehdidinin, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması’na (USMCA) uygun olan Bombardier uçaklarını nasıl etkileyeceği henüz netlik kazanmadı. Martel, ABD’nin şirketin uçaklarına yönelik gümrük vergisi uygulaması durumunda, Avrupa merkezli uçak üreticisi Airbus’ın izlediği stratejiyi takip edebileceklerini ve önceliği ABD dışındaki müşterilere verebileceklerini söyledi.
Gümrük vergilerinin etkisi sınırlı olabilir
Martel, ABD’nin Bombardier uçaklarına ek gümrük vergisi uygulamasını olası görmediğini ve uygulanması halinde uzun sürmeyeceğini belirtti. Ayrıca, ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği mevcut tarifelerin ve Kanada’nın geçen hafta misilleme olarak uyguladığı ek vergilerin, şirketin maliyetleri üzerinde “minimum etki” yarattığını söyledi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Reuters