Türkiye

Karot testi nedir, nasıl yapılır? Karot testi binaya zarar verir mi? Bina dayanıklılık testinde C20 ne anlama geliyor?

Oturduğum bina güvenli mi, ne kadar güvenli? Son zamanlarda insanların cevabını merak ettiği sorulardan biri. 10 ilde büyük yıkıma ve can kayıplarına neden olan depremlerin ardından birçok kişi bölgelerindeki binaların depreme karşı dayanıklılığını görmek için bina dayanıklılık testlerine başladı. Deprem korkusu yaşayan vatandaşların binalarının sağlamlık durumunu görmeleri için birtakım testler ve ölçümler yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de karot testi. Bina dayanıklılık testi olarak da bilinen bu testi detayları merak ediliyor.

KAROT TESTİ NEDİR?

Karot kelimesi havuç anlamına gelmektedir. İnşaat sektöründe verimli olarak kullanılan terim olarak adlandırabilir. Beton delme işlemine verilen ad olan ve her türlü betonu muhteşem bir şekilde delebilen karot makineleri delme çapına göre farklı uçlar takılarak kullanılabilir. Karot makinesinin en büyük özelliği ise silindirik bir şekilde delerek betona zarar vermeden işlemi tamamlamasıdır.

KAROT TESTİ NASIL YAPILIR?

Bina dayanaklılık testi uygulaması için belediyede görevli yapı uzmanları, bina dayanıklılık testi için diğer bir yöntem olan ‘Karot alma’ yöntemini uyguluyor. Bina duvarlarından silindir şeklinde zarar vermeden delinerek alınan beton örneği, karot makineleri ile yapılıyor. Binanın alt kat ya da uygun katlarından betonlardan karotla numune alınıyor. Alınan numuneler yapı ve zemin laboratuvarına götürülerek buradaki makinelerde basınca tabi tutuluyor. Basınca dayanamayan karot örnekleri kırılıyor. Bu binanın riskli olduğunu gösteriyor.

Karot testi için inşaatlardan taze betondan numune alınamaz. Alınsa bile istenilen sonuçlara ulaşmak neredeyse imkansızdır. Çünkü beton kuruyacağından testte işlevini yitirir. Karot testi için bitmiş binalardan betonarme karkas sistemiyle betonun sağlamlığı kontrol edilir. 

KAROT TESTİ BİNAYA ZARAR VERİR Mİ?

Hasar tespit raporu çıkarmak isteyen vatandaşlar, binalardan alınan karot numunelerinin, evlere zarar verip vermediğini merak ediyor. Karot testinin binaya zarar vereceği düşüncesi son dönemlerde sosyal medya da çok sık konuşulmaya başladı. Uzmanlar, betonarme binaların deprem performansı ve depreme dayanıklılığının belirlenmesinde yürürlükteki güncel deprem yönetmeliği olan TBDY-2018 kapsamında yapılan çalışmaların, kesinlikle binaların mevcut durumunu zayıflatacak adımlar sunmadığını belirtiyor. Bahsi geçen kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermediklerini söylüyor. Karotlar için açılan boşlukların yüksek mukavemetli özel harç malzemesiyle derhal doldurulduğu bildiriliyor.

Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Bina dayanıklılık testinde C20 en anlama geliyor?

Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda bilgi verir.  Deprem yönetmeliğine göre C20’nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor.  Ayrıca deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25 olması gerekiyor.

Deprem yönetmeliğine göre C20’nin altındaki kolonlar riskli gruba giriyor. Bu tablo bir ihbar kabul edilerek betondan numune alımı yapılıp binanın depreme dayanıklılığıyla ilgili gerçek sonuç ortaya çıkarılıyor. Binaların sağlamlık testinin yanında beton içindeki demirler de inceleniyor. Demirlerin nervürlü olmasına dikkat ediliyor. Riskli olduğu kesinleşen binalar için boşaltım ve yıkım işlemleri başlatılıyor. Her iki yöntemde de binanın deprem güvenli olup olmadığıyla ilgili rapor, hak sahiplerine bildiriliyor.

KAROT TESTİNİN FAYDASI NEDİR?

Karot raporu almanın faydası, deprem riski olduğu düşünülen binalarda bu riskin olmadığını kanıtlamak için kullanılmasıdır.  Riskli olduğu düşünülen veya biten her yeni yapının güvenirliliğin tespiti için mutlaka karot raporu almak gerekir. Tüm yaşam alanlarının ve yapılarının depreme dayanıklı olduğunu kanıtlamak için alınması gerekilen zorunlu rapordur açıklaması yapılabilir. Beton ya da diğer yapı malzemelerin testini sağlamak amacıyla kullanılan karot makinesi aracılığıyla yapıdan kusursuz silindirler çıkarılarak test başlamış olur. Daha sonra uzmanlar tarafından yapılan test rapor edilir ve sonuçları karot raporu olarak mülk sahibi sorumlu kişiye iletilir.

Karbon fiber nedir? Karbon fiber yöntemiyle bina güçlendirme nasıl yapılır? Karbon fiber kullanım alanları!

Karbon fiber nedir? Karbon fiber yöntemiyle bina güçlendirme nasıl yapılır? Karbon fiber kullanım alanları!

 

Türkiye Fay Hattı Haritası 2023! Birinci, ikinci, üçüncü derece deprem riskli yerler ve az riskli yerler nereler?

Türkiye Fay Hattı Haritası 2023! Birinci, ikinci, üçüncü derece deprem riskli yerler ve az riskli yerler nereler?

Hasar Tespit Sorgulama ekranı: Deprem hasar sorgulama nasıl, nereden yapılır? Hasar tespit başvuru adımları!

Hasar Tespit Sorgulama ekranı: Deprem hasar sorgulama nasıl, nereden yapılır? Hasar tespit başvuru adımları!

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu