Sağlık

Kedilerden bulaşan parazit: Toksoplazma nedir, toksoplazma belirtileri nelerdir?

Toksoplazma parazitin hastalara zarar vermesiyle birlikte çeşitli dönemlerde gündem olmaya devam ediyor. İşte toksoplazma ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar ve hastalıkta dikkat edilmesi gerekenler…

TOKSOPLAZMA NASIL BULAŞIR?

Toksoplazma  insana 3 temel şekilde bulaşıyor:

1-) Enfekte bir kedinin dışıkısı ile temas edip daha sonra bu temasın gerçekleştiği eli yıkamadan ağza götürmek 
2-) Enfekte bir hayvanın etini iyice pişirmeden yemek 
3-) Enfekte bir anne adayından hamilelik sırasında bebeğine bulaşması

TOKSOPLAZMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Op. Dr. Mumcu, “Toksoplazma enfeksiyonları erişkinlerde genelde pek belirti vermez. Çoğu zaman doktora gitme gereksinimi doğurmayan hafif bir soğuk algınlığı şeklinde atlatılır.” Diyerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir.”

TOKSOPLAZMADAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?

 • Ellerinizi sık sık yıkayın.
 • Eğer toprak ile uğraşıyorsanız mutlaka eldiven giyin 
 • Çiğ ya da az pişmiş et yemeyin (salam sucuk vb) 
 • Çiğ et ile temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın 
 • Çiğ et kestiğiniz bıçak ile iyice yıkamadan başka bir madde kesmeyin 
 • Çiğ et kestiğiniz kesme tahtalarını iyice yıkamadan üzerinde başka bir işlem yapmayın 
 • Çiğ sebze ve meyveleri mutlaka çok iyi yıkayın 
 • Tercihen dışarıda yeşil yapraklı salataları yemeyin 
 • Pastörize edilmemiş süt içmeyin bu tür sütlerden üretilmiş ürünleri kullanmayın 
 • Evde kedi varsa kumunu siz değiştirmeyin 
 • Kedinin kumunun 24 saat aralıklarla mutlaka değişmesini sağlayın 
 • Kedinizi dışarı bırakmayın 
 • Kedinize çiğ et yedirmeyin

GEBELİKTE TOKSOPLAZMA TEHLİKELERİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Ergün’ün konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle; Toksoplazma gebeliğin başlarında bebeğe daha yüksek oranda geçerken ilerleyen dönemlerde bu geçiş daha az olur. Ancak bebekte hasarlanma riski başlarda daha azken gebelik ilerledikçe geçiş oranı azalmakla beraber, eğer bebek enfekte olursa daha ağır hasar bırakır. Yaygın olarak bilinenin aksine, düşükten ziyade bebekte beyin hasarı, körlük ve büyüme geriliği gibi, daha geç dönemde ortaya çıkan kalıcı hasarlanmalara yol açar.” Ergün, bu nedenle gebeliğin başında hastalık belirlendiğinde tedavinin gerçekleştirildiğini dile getirerek, “Ülkemizde anne adaylarının yaklaşık yarısı bu hastalığı önceden geçirmiş olup, hastalığa karşı bağışıklığıdır” diye konuştu.

“Tabii ki sebze salataların iyi yıkanması, etlerin mutlaka pişirilerek tüketilmesi halinde hastalığı alma riski ortadan kalkar. Bunun dışında parazitin asıl kaynağı olan kedilerle temastan da uzak durulmalı. Evde beslenen kedilerin aşılı olduğu ve risk olmadığı fikri yanlıştır, çünkü toksoplazmanın aşısı yoktur. Buna rağmen, kediler yılda sadece 2-3 hafta parazit saçtıklarından, parazite maruz kalma riski evdeki kediden ziyade çevreden olduğu da bir gerçektir. Gebelerde bu testlerin yaygın olarak yapılmasına ve halkımızın bu duruma karşı genellikle bilgi sahibi olmalarına rağmen, hastalığın tespiti halinde gebeliğin sonlandırılması gerektiği fikri tamamen yanlıştır. Çünkü hastalığın sadece annede mi olduğu yoksa bebeğe de geçip geçmediği yapılacak ileri düzey test sonrası netleşir.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Kedilerin son derece sevimli ve sevecen hayvanlar olduklarına şüphe yoktur. Ancak, sahip oldukları bazı parazitler nedeniyle insanlara zararlı olma potansiyelleri vardır. Bu parazitler arasında en yaygın olanı toksoplazma gondii parazitidir. Bu parazit, insanlar arasında toksoplazmoz olarak bilinen bir enfeksiyona neden olur.

Toksoplazma gondii, birçok farklı hayvanın yanı sıra insanlar ve kedilerde de enfeksiyona neden olabilen bir parazittir. Halk arasında “kedi çamuru” olarak da bilinir. Kediler, bu parazitin ana taşıyıcılarıdır ve toksoplazma enfeksiyonunu insanlara bulaştırabilirler.

İnsanlar genellikle, toksoplazma enfeksiyonu geçirdikleri için hastalığın belirtileri göstermezler. Bununla birlikte, bazı insanlar da belirgin semptomlar yaşarlar. Bu semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve lenf düğümlerinde şişme yer alır. Bazı durumlarda, toksoplazma enfeksiyonu ciddi bir durum haline gelebilir ve kan damarları, beyin, akciğerler ve kalp gibi organları etkileyebilir.

Birçok insan toksoplazma enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazanır ve hiçbir semptom göstermezken, bazı durumlarda, enfeksiyon kronik hale gelebilir ve yüksek dozlarda alınan ilaçlarla tedavi edilmesi gerekebilir.

Toksoplazma enfeksiyonunu önlemek için bazı önlemler almak mümkündür. Kedi sahipleri, özellikle de gebeler, ellerini yıkamalı ve kedi kumlarını düzenli olarak temizlemelidirler. Yemeklerde ve içeceklerde kullanılan araç gereçler temizlenmeli ve işlenmiş etler pişirilmelidir.

Sonuç olarak, toksoplazma enfeksiyonu herkesi etkileyebilir. Bununla birlikte, özellikle gebeler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler risk altındadır. Bu nedenle, kişisel hijyen konularına dikkat edilmesi ve önlemlerin alınması, enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu