Güney Kıbrıs

Kıbrıs Çöp Sorunu: Şehir Çöplüklerinde Boğuluyor

 

Hostinger Kıbrıs’ta Yasadışı Çöplük Siteleri Artıyor

Kıbrıs, atık üretimi açısından Avrupa’da 7. sırada yer alıyor ve her yıl her adalı 609 kilo çöp üretiyor. Bu, kıta ortalamasından oldukça yüksek bir rakam. İyi haber, savurgan alışkanlıkların azaltılması yönünde ilerlememizdir. Ancak kötü haber, yasadışı çöplüklerin hızla artmasıdır. Kıbrıs’ın aşk adası olmak yerine çöp adası haline geldiği artık bir gerçek.

Kıbrıs’taki çeşitli belediyeler, atıkların yönetimi konusunda çalışıyorlar. Yıllık atık yönetimi ücretini kaldıran bir belediye, sakinlerin geri dönüştürülemeyen çöpleri atmak için belirli çantalar (her biri 2 € maliyetle) satın almalarını şart koşuyor. Teorik olarak, bu harika bir fikir. Ancak uygulamada, işe yaramıyor. Belediye sakinlerinin neredeyse yüzde 20’si, uygulamaya uymadıkları için şimdiden temasa geçti. Binlerce kişi daha da çöplerini çöpe atmaya başvurdu. Belediye başkanı, insanların “yaşadıkları yere saygı duymadıklarını” belirterek kayıtlara geçti.

Kıbrıs genelinde, yasa dışı çöplükleri gösteren etkileşimli bir Google Haritası yayınlandı. Facebook’taki Çöp Adası, Kıbrıs sayfası, ilgili vatandaşları yasadışı çöplük alanlarının fotoğrafları ve konumlarını paylaşmaya teşvik ediyor. Kısa süre önce Andreas Yiannaki, şok edici bir Google Haritalar bağlantısı yayınladı. “Yalnızca üç yılda ihbar edilen yerleri kaydediyorum ve şimdiden, ada genelinde 1.000’den fazla yasa dışı çöplük alanı hakkında somut verilerim var. Kıbrıs’ın tek bir bölgesi bile kaçamadı.” diyor Andreas.

Kıbrıs’ta yasa dışı çöplük siteleri, yamaçlardan nehir geçitlerine, erişilemeyen kumsallardan ıssız ormanlara kadar her yerde bulunuyor. Bu durum, adanın bir çöplük haline gelmesine sebep oluyor. Çöpler toprağa karışıyor, eriyor, zehirli tozlar haline geliyor ve kimyasallar toprağa ve yeraltı sularına sızdırıyor. Bu, Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini olumsuz etkiliyor.

35 yaşındaki Andreas, doğa tutkunu olarak sorunun boyutu karşısında derinden üzülüyor. Facebook grubunun üyeleri tarafından paylaşılan çöplük sitelerini ziyaret ederek, siteleri temizlemeye çalışarak ve hatta nerede olduğunu belirlemek için uydu görüntülerini kullanarak, yasadışı çöp atımı konusunda farkındalığı arttırmaya çalışıyor. Ancak bu, sadece küçük bir parçası ve çözümün eğitimle başladığına inanıyor.

Kıbrıs’ta yasa dışı çöplükleri temizlemek için 1 milyon Euro ayrıldı. Ancak bu parayla yalnızca birkaç bölge temizlenebilir. Kıbrıs’ın her yıl 570.000 ton çöp içinde boğulduğu bilinmektedir. Bu sorun, genel halktan hükümetin en üst kademelerine kadar herkesin statükoyu değiştirmesi gerektiren bir sorundur. “Bu trajediyi belgelemek yeterli değil. Bir şey yapılmalı. Ne ben ne de birçok yerel gönüllü grubu dişimizi sıkmıyor; bu çöp dağı gelmeye devam ediyor!” diyor Andreas Yiannaki.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu