Türk Dünyası

KKTC’de Yapay Zekalı Sulama Teknolojileri Önerisi – ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Imrak

 

Hostinger Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak, tarımda su, elektrik ve mazot tasarrufu sağlamak ve daha az maliyetle üretim yapabilmek için yapay zekalı teknolojilere geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bahçe Bitkileri Uzmanı İmrak, Lefkoşa’da bir grup üreticiye yapay zekalı teknolojilerin sulamada nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi verdi. Türkiye’den gelen suyun sulamada kullanıldığını ancak bu suyun kısıtlı ve maliyetli olduğunu vurgulayan İmrak, verimliliği arttırmak için yapay zekalı cihazların kullanılabileceğini belirtti.

Kuraklığa dayanıklı bitkilerin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan İmrak, bitkinin ihtiyacı olan suyun hesaplanıp verilmesi için yapay zekalı teknolojilerin kullanılması gerektiğini belirtti. İspanya, İtalya ve İsrail gibi ülkelerin tarımda yapay zeka destekli sistemler kullandığını ifade etti.

İmrak, sensörler ve cihazlar aracılığıyla bitkinin sulanma ihtiyacının belirlendiğini ve bu bilgilerin üreticilere cep telefonları aracılığıyla iletilerek sulama işlemlerinin kontrol edilebildiğini açıkladı. Aşırı sulamanın bitkilere zarar verebileceğini ve israf ve zarara yol açabileceğini belirten İmrak, teknolojinin topraktaki tuzluluk seviyesini ölçerek mücadele programları geliştirilmesine olanak sağladığını belirtti.

Üreticilere faydalı adımlar atmak için alternatif ürünlerin çoğaltılması gerektiğine inanan İmrak, toprak yapısının organik madde ile iyileştirilmesinin su tutma kapasitesini arttırmak için önemli olduğunu kaydetti. Yapay zekalı sulama sistemlerinin su ve elektrik tasarrufu sağlayarak en yüksek verimi elde etmeyi hedeflediğini belirten İmrak, dronların tarım alanında kullanılmaya başlandığını ve sulama ihtiyacı olan bölgelerin termal ölçüm yaparak belirlenebildiğini aktardı.

Bu haber, ACM Cyprus’in yeni teknolojiler çalışması kapsamında OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu