Sağlık

Kolon kanseri bağışıklık sistemi duvarını nasıl aşıyor?

Kolon Kanserinin Bağışıklık Sistemini Nasıl “Kör Ettiği” Araştırmalarla Ortaya Konuldu

Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırmada, kalın bağırsağı etkileyen kolon kanserinin bağışıklık sistemini nasıl “kör ettiği” ortaya çıkarıldı. Glasgow Üniversitesi’nin Beaston Kanser Araştırmaları Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü çalışmada, kolon kanserinin başladığı bölgede bulunan epitel dokuda etkinlik gösteren “gamma delta T” bağışıklık hücreleri incelendi.

Gamma delta T hücreleri, bağışıklık sisteminde dolaşarak zararlı organizmalarla savaşırken, kolondaki tümör tarafından kodlarının değiştirildiği ve bu sayede kanserin bağışıklık sisteminin savunmasız kalmasına neden olduğu bilinmekteydi. Yapılan araştırmada, kolon kanserinin T hücrelerinin kodunu değiştirerek bağışıklık sisteminin savunma duvarını nasıl aştığı keşfedildi.

Bilim insanları, kanser hücrelerinin bağışıklık hücrelerinde meydana getirdiği bir tür “körlüğü” önlemeyi hedefleyerek, hücrelerin kanserli dokuları “görmesini” sağlamayı planlamaktadır. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Seth Coffelt, “Kanser, bağışıklık hücrelerinin kendini tehdit olarak algılamasını istemez. Bağışıklık hücreleri kanseri tespit edemediğinde ise vücuttaki yıkım başlar.” şeklinde konuştu.

Coffelt, “körleşen” T hücrelerinin kanserli dokuları tekrar görmesini sağlayacak bir ilaç geliştirilmesiyle bağırsak kanserinin etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2020 yılında dünya genelinde 1.9 milyondan fazla yeni kolon kanseri vakası tespit edilmiş ve 930 binden fazla kişi bu kanser türü nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği’nin “Cancer Immunology Research” dergisinde yayımlandı. Bu çalışma ile birlikte kolon kanserinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi daha iyi anlaşılmış ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için umutlu bir adım atılmıştır.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu