Konya Ovasında kuraklık alarmı! Kıraç arazilerde büyük verim kaybı

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, 12’nci aydan itibaren yağışların azaldığını, bu durumun özellikle sulama imkânı olmayan kırsal alanlardaki buğday ve arpa üretimini olumsuz etkilediğini ifade etti.
KIRAÇ ARAZİLERDE HASAT YAPILAMAYAN TARLALAR VAR
Kırkgöz, bazı arazilerde biçerdöverlerin dahi tarlaya girmediğini belirtirken, “Kıraç arazilerde dekar başına 50 ila 150 kilogram ürün alınabildi. Ancak bazı çiftçilerimiz hiç ürün alamadı. Buna karşılık sulu tarlalarda verim 800-900 kilograma kadar çıktı. Tahminlerimize göre geçen yıl 2,2 milyon ton olan buğday rekoltesi bu yıl 1,8 milyon tona düşecek. Arpa üretiminde ise 1,2 milyon tondan 850-900 bin tona düşüş bekleniyor.” dedi.
DESTEK OLMADAN KIRAÇ TARIM AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYOR
Ziraat Odası Başkanı Kırkgöz, özellikle kurak geçen dönemlerde, kıraç alanda üretim yapan çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bu bölgelerde üreticilerin zarar etmemesi için alternatif çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
YAĞIŞLARIN ZAMANLAMASI BİTKİSEL STRESİ ARTIRDI
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise yağışların yıllık ortalamaya göre düşük kalmasının yanı sıra, mevsimsel dengesizliğin bitkisel strese neden olduğunu belirtti.
Soylu, “Ekim-Mayıs döneminde Konya Ovası’na düşen yağış, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 40 azaldı. Mart ve nisan aylarındaki kuraklık, özellikle kıraç alanlardaki bitkilerin gelişimini olumsuz etkiledi” dedi.
ÇİFTÇİ HER ÜRÜN İÇİN ŞÜKREDİYOR
Sarayönü ilçesinde biçerdöver operatörlüğü yapan Sinan Tezcan ise kuraklık yüzünden birçok çiftçinin hasat bile yapamadığını söyledi. Tezcan, “Kıraç alanlarda bazı tarlalardan 100 kilo bile ürün çıkmadı. Sulak alanlarda verim fena değil ama kırsal bölgelerde şartlar çok zor. Alınan her ürün bizim için kıymetli hale geldi.” ifadelerini kullandı.