Ekonomi

Kredi Kartlarından Nakit Çekim Artık Mümkün Mü?

Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımı Artık Menkul Kıymete Tabi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartlarından yapılan nakit çekimler ve kuyum harcamaları için bir düzenleme getirdi. Bu düzenleme ile birlikte kredi kartı limiti belli bir tutarın üzerinde olan müşterilerin yaptığı nakit çekimleri ve kuyum harcamaları kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacak.

Mevcut nakit avans limiti yüzde 1,36’ya kadar çıkabilen kredi kartları da düzenleme sonrası limitlerinde daralmalar görülecek. Kredi kartı limiti 50.000 TL’nin üzerinde olan müşteriler için geçerli olan bu düzenleme, dün uygulamaya alındı.

Kredi türüne göre menkul kıymet tesisine tabi olan ticari nitelikli krediler için getirilen düzenleme, diğer ticari nitelikli krediler ve tüketici kredilerini de kapsamına aldı.

Belirlenen kredi türleri kapsamında hesaplanacak büyüme oranlarının yüzde 3’ün üzerinde olması durumunda, menkul kıymet tesisine bloke edilmesi kararlaştırıldı. Bu düzenleme, 26 Mayıs ve 28 Mayıs hesaplama tarihleri itibariyle geçerli olacak.

Mevcut dönüşüm oranına göre, fiziksel altın karşılığı açılabilen dönüşüm hesapları da menkul kıymet tesisi uygulamasında dahil edilecek. Yabancı para mevduatı ve katılım fonu hesaplarından, Tebliğ’in Geçici 9’uncu maddesi kapsamında yurt dışı bankalar mevduatı ve katılım fonu hariç tutulacak.

Tüm bu kararlar, nakit avans kullanımının artması nedeniyle alındı. Bu düzenlemenin amacı, nakit avans kullanımını kontrol altına almak ve finansal piyasa istikrarını korumaktır.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu