Kültür & Sanat

Kuruluş Osman Sultan Mesud kimdir? Tarihte Sultan Mesut var mı? Selçuklu döneminde Sultan Mesut var mı?

Mesud dizi ve filmler başta olmak üzere kitaplarda da yer almaktadır. Birçok kişi de Mesud isminin tarihteki önemini araştırıyor. Peki ama Mesud kimdir?   

Mesud kimdir?

 

I. Rükneddin Mesud (Arap alfabesiyle: ركن الدين مسعود (Rukn ed-Dīn Mes’ūd)) (1095-1156) en uzun süre hüküm sürmüş Anadolu Selçuklu Sultanı’dır.

Danişmendli Beyi olan kayınpederi Emir Gazi sayesinde Anadolu Selçuklu tahtına çıkmış, kardeşleri Arapşah, Şahinşah ve Tuğrul Arslan’dan kurtulup tahtını sağlamlaştırmıştır. Onun saltanatının Emir Gazi’nin ölümüne kadar olan döneminde devlet kısmen bağımsızlığını kaybetti; Danişmendliler’in uydusu haline geldi. Ancak Emir Gazi’nin ölümünden sonra izlediği siyaset sayesinde Mesud, Türkiye Selçuklularının Anadolu’daki üstünlüğünü yeniden kurmayı başardı. 1147’de II. Haçlı Seferine çıkan Haçlı ordusunu Dorileon Muharebesi’nde yenerek babası I. Kılıçarslan’ın 50 yıl önce aynı yerdeki yenilgisinin intikamını aldı.

Ancak doğal afetler yüzünden geri çekilmek zorunda kalan Sultan Mesud, Toros ile anlaşma yaptı. Bu sefer gibi çok sayıda insan, hayvan, silah ve teçhizat kaybına yol açtı. Seferden döndükten sonra hastalanan Sultan on ay süren bir rahatsızlık devresinden sonra 1155 yılında öldü.
 

 

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu